Web Analytics
Đedović Handanović sa generalnim sekretarom OECD o 'zelenoj tranziciji' Srbije - BetaRS

Đedović Handanović sa generalnim sekretarom OECD o 'zelenoj tranziciji' Srbije

Izvori | Izvor: Beta | 19.10.2023 | access_time 13:10
Đedović Handanović sa generalnim sekretarom OECD o 'zelenoj tranziciji' Srbije
BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je danas u Beogradu razgovarala sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom o "zelenoj tranziciji" Srbije.

Korman je rekao da će OECD nastaviti da bude partner Vlade Srbije kako bi obezbedio inovativne politike i savete i da je ostvarivanje napretka u oblasti energetske tranzicije važno kako bi se obezbedilo povoljnije okruženje za život i nove investicije, saopštilo je Ministarstvo.

Đedović Handanović je na tom sastanku tokom međunarodne konferencije "Budućnost biotehnologije" (Biotech Future Forum 2023) u Palati Srbija ocenila da Srbija ima odličnu saradnju sa OECD i očekuje da će se više zajednički raditi na projektima podrške sprovođenju energetske tranzicije.

Podsetila je da je OECD prepoznala napredak Srbije u digitalizaciji i inovacijama, i da je tokom pandemije proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja koja je tokom pandemije upotrebila tehnologiju da građanima olakša život.

Ministarka je sagovornika obavestila da su nedavno dodeljene tržišne premije za novih 425 zelenih megavata iz solarnih i vetroelektrana.

U naredne tri godine, kako je rekla, očekuje se više od 1.000 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora koji će doprineti većoj sigurnosti snabdevanja i smanjenju emisije štetnih gasova. 

Dodala je da je Srbija u protekloj deceniji uložila velike napore da bi podstakla rast i razvoj privrede, podigla zaposlenost i da je danas "lider u Evropi u oblasti digitalizacije".

Po njenim rečima, unapređenjem regulatornog okvira, izradom strateških dokumenata i identifikacijom novih projekata Ministarstvo intenzivno radi jer želi da nastavi sa postizanjem dobrih rezultata i u sektoru energetike.

Ona je navela da je u toku sistemska reforma energetskih preduzeća u državnom vlasništvu koja će omogućiti profesionalnije upravljanje, efikasnije planiranje i realizaciju investicija, uz značajno poboljšanje celokupnog poslovanja.

Teme