Web Analytics
Agencija IAEA uzima uzorke riba na pijaci u japanskoj Fukušimi, posle ispuštanja vode u okean - BetaRS

Agencija IAEA uzima uzorke riba na pijaci u japanskoj Fukušimi, posle ispuštanja vode u okean

Životna sredina | 19.10.2023 | access_time 13:20
Agencija IAEA uzima uzorke riba na pijaci u japanskoj Fukušimi, posle ispuštanja vode u okean
AP Photo/Eugene Hoshiko

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) počela je danas da uzima uzorke riba na pijaci u Fukušimi, u okviru inspekcije lokalne životne okoline posle početka faznog ispuštanja u more prečišćene vode iz havarisane japanske nuklearne centrale Fukušima Daiči.

Kina, a kasnije i Rusija, prekinuli su uvoz japanskih morskih proizvoda zbog toga što je počelo ispuštanje u Tihi okean prečišćene radioaktivne vode iz kompleksa centrale Fukušima Daiči, na severoistoku Japana, uništene u cunamiju izazvanim zemljotresom 2011.

Ispuštanje prečišćene vode iz Fukušime počelo je u fazama 24. avgusta ove godine. Ovo je prva poseta tima IAEA od kada je Japan počeo da ispušta vodu iz Fukušime u more.

Japan i IAEA, koja nadzire taj proces, saopštili su ranije da je operacija ispuštanja vode bez opasnosti za životnu okolinu i ljudsko zdravlje.

Voda - kišnica, kao i ona iz podzemnih izvora ili korišćena da hladi reaktore centrale koji su ušli u fuziju 2011. godine, očišćena je od većine radioaktivnih elemenata, osim tricijuma, koji se ne smatra opasnim sem u visokim koncentrisanim dozama.

Zbog toga Japan razvodnjava tu vodu s tricijumom sa morskom vodom pre nego što je ispušta u okean, i svaki put ispušta vrlo ograničene količine, a proces treba da se protegne do 2050-ih.

Agencija IAEA uzima uzorke riba na pijaci u japanskoj Fukušimi, posle ispuštanja vode u okean
AP Photo/Eugene Hoshiko

IAEA stalno kontroliše tu operaciju, ali je ove nedelje poslala i tim za prikupljanje i analizu uzoraka morske vode u toj zoni, u saradnji sa laboratorijama tri zemlje, među kojima je i Kina, da proveri tačnost japanskih podataka.

"Očekujemo da vidimo malo povećanje nivoa tricijuma u morskoj vodi čiji uzorci su uzeti vrlo blizu mesta ispuštanja, ali alje od toga ne. Treba da nađemo nivoe vrlo slične onima koje smo izmerili ranije", rekao je danas novinarima Pol Makginiti, naučnik iz IAEA tima.

IAEA obično poziva više zemalja u misiju kontrole morskog okruženja koju redovno sprovodi u Fukušimi od 2014. godine, ali sada prvi put učestvuje i Kina.

Ove godine u misiji učetvuju Kina, Južna Koreja i Kanada, a Makginti je rekao da izbor zemalja nije motivisan političkim razlozima.

On se nada da će učešče kineskih naučnika doprineti transparentnosti oko Fukušime, ali je izrazio sumnje da će to dovesti i do brzog razrešenja japansko-kineskog trgovinskog spora.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina