Web Analytics
Damjanović (SRS): Pozdravljamo sporazume s Kinom, Srbiji nije mesto u EU - BetaRS

Damjanović (SRS): Pozdravljamo sporazume s Kinom, Srbiji nije mesto u EU

Politika | 19.10.2023 | access_time 13:25
Damjanović (SRS): Pozdravljamo sporazume s Kinom, Srbiji nije mesto u EU
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović izjavio je danas da ta stranka "pozdravlja" četiri sporazuma koji su potpisani s Kinom, u okviru inicijative "Pojas i put", koji podrazumevaju jačanje ekonomskih veza.

Damjanović je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke rekao da je među potpisanim sporazumima najvažniji onaj o slobodnoj trgovini, koji će omogućiti domaćim privrednicima pristup tržištu od više od jedne milijarde ljudi.

Dodao je da je za Srbiju isto tako značajan i sporazum o visokim tehnologijama, napominjući da Kina na tom polju već premašuje dostignuća Sjedinjenih Američkih Država.

"Očekujem da se ovakvi sporazumi realizuju i sa Egiptom i sa (Ujedinjenim Arapskim) Emiratima", rekao je Damjanović.

Podsetio je da je Vlada Srbije, u vreme kada su u njoj učestvovali radikali, uspostavila sličnu saradnju, koja se odnosi na slobodnu trgovinu, sa Rusijom, ali da se "taj sporazum ne koristi dovoljno zbog ograničavanja EU".

Damjanović je ocenio da je izjava portparola Evropske unije Petera Stana da će Srbija morati da raskine sve te sporazume u momentu kada pristupi EU "uslovljavanje", kakvo ne dolazi od strane Rusije.

"Ruska Federacija nikada nije uslovljavala Srbiju Sporazumom o slobodnoj trgovini zbog saradnje sa EU", kazao je Damjanović.

Zbog toga, kako je naveo, SRS zahteva od Vlade Srbije da se "u najkraćem roku" kandiduje za članstvo u BRIKS-u, gde se odluke "donose konsenzusom".

"Stav SRS je da mi treba da nastavimo saradnju sa EU i sa svima koji žele saradnju na ravnopravnim osnovama, ali da Srbiji nije mesto u EU već u BRIKS-u", zaključio je Damjanović.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme