Web Analytics
IEA: Električne mreže u svetu treba da budu udvostručene do 2040. - BetaRS

IEA: Električne mreže u svetu treba da budu udvostručene do 2040.

Tranzicija | Izvor: Beta | 19.10.2023 | access_time 14:05
IEA: Električne mreže u svetu treba da budu udvostručene do 2040.
Ispunjavanje svih nacionalnih klimatskih i energetskih ciljeva će zahtevati izgradnju ili obnovu 80 miliona kilometara globalne električne mreže do 2040, navodi se u izveštaju koji je danas objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Borba protiv klimatskih promena i obezbeđivanje pouzdanog snabdevanja električnom energijom mogli bi biti ugroženi ako se brzo ne preduzmu mere za poboljšanje i proširenje svetske električne mreže, upozorila je IEA.

U izveštaju se ukazuje da je potebno odmah delovati, jer je za planiranje, dobijanje dozvola i završetak nove mrežne infrastrukture najčešće potrebno pet do 15 godina, dok je jedna do pet godina potrebna za projekte obnovljivih izvora i manje od dve godine za novu infrastrukturu za punjenje baterija električnih vozila.

U izveštaju "Električne mreže i bezbedna energetska tranzicija" IEA je ocenila da električne mreže ne prate brzinu rasta ključnih tehnologija čiste energije, kao što su solarna, vetro energija, električni automobili i toplotne pumpe.

"Nedostaci u dometu i kvalitetu mrežne infrastrukture mogli bi da dovedu u pitanje dostizanje cilja ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni i da ugroze energetsku sigurnost", upozorava se u izveštaju.

Da bi se ispunili ciljevi, IEA je procenila da je potrebno izgraditi ili zameniti 80 miliona klimometara električne mreže, što je ravno celokupnoj postojećoj mreži.

IEA je navela da su ulaganja u mreže na globalnom nivou uglavnom stagnirala na oko 300 milijardi dolara godišnje i da taj iznos mora da se duplira pre kraja ove decenije.

U izveštaju se navodi da je sve više projekata obnovljivih izvora koji čekaju dozvole za povezivanje na mrežu, od čega su projekti ukupne snage 1.500 gigavata u naprednoj fazi razvoja.

"Nedavni napredak u čistoj energiji koji smo videli u mnogim zemljama je nezapamćen i razlog je za optimizam, ali bi mogao da bude ugrožen ako se vlade i kompanije ne udruže kako bi osigurali da globalne električne mreže budu spremne za novu globalnu energetsku ekomomiju koja se brzo razvija", izjavio je izvršni diretkor IEA Fatih Birol.

On je istakao da je potrebno osigurati da zemlje u razvoju imaju resurse da izgrade i modernizuju električne mreže i da je to ključni zadatak za međunarodnu zajednicu.

IEA u izveštaju navodi da je potrebna digitalizacija distributivnih mreža i omogućavanje veće fleksibilnosti kroz odgovor na potražnju i skladištenje energije.

Među preporukama u izveštaju je da treba širiti i jačati interkonekcije unutar zemalja, među državama i po regionima kako bi elektroenergetski sistemi postali istrajniji i mogli da prime veće udele struje iz solarnih i vetroelektrana.

Regulativa koja pokriva mreže treba da ima podsticajnu ulogu - da reši administrativne prepreke, omogući nagrađivanje postizanja visokih performansi i visoke pouzdanosti te da stimuliše inovacije, poručila je IEA.

Agencija je apelovala na investitore u razvoj mreža i njihove operatere da se okrenu digitalizaciji da bi mreže bile otpornije i fleksibilnije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije