Web Analytics
Ministarka i ambasador o saradnji francuskih i srpskih kompanija u energetici - BetaRS

Ministarka i ambasador o saradnji francuskih i srpskih kompanija u energetici

Tranzicija | Izvor: Beta | 19.10.2023 | access_time 15:15
Ministarka i ambasador o saradnji francuskih i srpskih kompanija u energetici
BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je danas s ambasadorom Francuske Pjerom Košarom  razgovaralao saradnji srpskih i francuskih energetskih preduzeća i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dve države u oblasti energetike, posebno OIE.

Jedna od tema sastanka bila je saradnja srpskih i francuskih kompanija na projektu automatizacije srednjenaponske distributivne mreže, za koji je nedavno potpisan i ugovor sa kompanijom "Šnajder Elektrik". Realizacija treba da doprinese da distributivni sistem u Srbiji bude stabilniji i efikasniji, uz smanjenje gubitaka na mreži, objavilo je Ministarstvo.

Uspostavljena je saradnja sa francuskim kompanijama i na projektima prenosne mreže, posebno u delu digitalizacije, razvoja prekograničnog tržišta i integracije energije iz OIE.

Ministarka je istakla da su Srbiji neophodne nove investicije u energetski sektor, kako javnog tako i privatnog sektora, a da je procenjena vrednost projekata koje je potrebno realizovati u narednih desetak godina oko 15 milijardi evra.

"Unapredili smo zakonski okvir u oblasti OIE čime smo omogućili da imamo i veću energetsku stabilnost i nove zelene megavate. Usvajanjem trogodišnjeg plana podsticaja koji predviđa 1.300 megavata solarnih i vetroelektrana nastojali smo da stvorimo predvidivost za investitore i ohrabrimo ulaganja", navela je ministarka.

Istakla je da je na prvim aukcijama za tržišne premije u Srbiji, najvećim odjednom sprovedenim u regionu, obezbeđeno oko 700 MW novih kapaciteta iz OIE, a vrednost ovih investicija iznosi više od milijardu evra.

Ukazala je i na dobar napredak reformi u EPS-u i da se prelaskom operatora sistema za prenos električne energije i za transport gasa u nadležnost nove nezavisne institucije - Republičke komisije za energetske mreže, unapređuju uslovi za uspešnu reformu gasnog sektora, u skladu sa pravilima EU.

Ambasador Košar je posebno naglasio intenzivnije kontakte između energetskih kompanija Srbije i Francuske posle posete delegacije francuskog poslovnog udruženja MEDEF.

Naveo je da interesovanje francuskih kompanija za saradnju, pored sektora elektroenergetike, postoji i u oblasti geotermalne energije, toplotnih pumpi, a izražena je i spremnost za razmenu iskustva na temu "pravedne tranzicije".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije