Web Analytics
Predsednica EFJ: Omogućavanje Telekomu da osniva medije nije dobro rešenje - BetaRS

Predsednica EFJ: Omogućavanje Telekomu da osniva medije nije dobro rešenje

Društvo | 19.10.2023 | access_time 17:50
Predsednica EFJ: Omogućavanje Telekomu da osniva medije nije dobro rešenje
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever izjavila je danas da se uplitanje države u medije, na bilo koji način, nije pokazalo kao dobro rešenje i da se zemlje regiona, uključujući Srbiju, ne mogu pozivati na evropske modele u toj oblasti zbog velikih razlika u poštovanju nezavisnosti rada medija.

Povodom izmena dva medijska zakona u Srbiji, koje će državnoj kompaniji Telekom Srbija dati mogućnost da bude vlasnik medija preko drugih firmi, Sever je za televiziju N1 rekla da je to "veoma tanak led, pogotovo na ovim prostorima".

"Što se tiče omogućavanja Telekomu, koji je u većinskom vlasništvu države, da osniva medije, tu se postavlja pitanje namera zašto se to radi. Javlja se sumnja da će se otvoriti put da osnivaju nove medije u vlasništvu Telekoma, za koje niko ne zna čime bi se mogli baviti", kazala je Sever.

Upitana za tvrdnje vlasti Srbije da takva praksa postoji u Evropi, Sever je rekla da se balkanske zemlje ne mogu porediti sa zapadnoevropskim državama u tom pogledu.

"Njihova demokratska kultura i poštovanje nezavisnosti rada medija daleko su od naših. Pominjali su se, koliko sam čula, primeri iz Nemačke, Austrije i Belgije. U Nemačkoj postoji model javnih medijskih servisa, nekoliko državnih i lokalnih, ali tamo postoji sistem kontrole rada koji je različit od naših", kazala je.

Dodala je da je vlasništvo države i lokalnih samouprava nad medijima "izuzetno problematično" i ukazala da se na primeru Hrvatske ispostavilo da vlasništvo jedinica lokalne samouprave u medijima "izuzetno ugrožava njihov rad" i da ti mediji "postaju oglasne table službenika tih lokalnih samouprava".

"Većina država u Evropi nema državno vlasništvo medija. Ima primera gde telekomunikacioni provajderi imaju, ali u praksi vlade ne igraju nikakvu ulogu u tim kompanijama. Bitan je kontekst i zato se ne može porediti sa evropskim zemljama", navela je Sever.

Teme