Web Analytics
Knjiga Sijevih govora o Pojasu i putu objavljena na više jezika - BetaRS

Knjiga Sijevih govora o Pojasu i putu objavljena na više jezika

Svet | 20.10.2023 | access_time 12:05
Knjiga Sijevih govora o Pojasu i putu objavljena na više jezika

Knjiga govora predsednika Kine Si Đinpinga o inicijativi Pojas i put (BRI) objavljena je na arapskom, španskom, portugalskom, nemačkom i japanskom jeziku, povodom desete godišnjice te inicijative.

Svečana promocija izdanja na više jezika, kako prenosi Sinhua, održana je 16. oktobra. Promociju su organizovali  Kancelarija za informisanje Državnog saveta i Kineska međunarodna komunikaciona grupa, a prisustvovalo je više od 100 zvanica, uključujući izaslanike iz zemalja partnera BRI, stručnjake, naučnike i predstavnike sektora za prevođenje i izdavaštvo.

Napominjući da se ove godine obeležava 10. godišnjica BRI, učesnici događaja su rekli da je tokom protekle decenije saradnja u okviru BRI evoluirala od kineskog predloga do globalne prakse, od ideje do akcija, i od vizije do stvarnosti, ostvarivši konkretne i plodonosne rezultate.

Ovaj zajednički poduhvat stvorio je novi prostor za svetski ekonomski rast i aktivno doprineo zdravom napretku ekonomske globalizacije i rešavanju globalnih razvojnih izazova, rekli su oni, dodajući da međunarodna zajednica pozdravlja BRI i kao javno dobro i kao platformu za saradnju.

Knjiga obuhvata 42 Sijeva članka između septembra 2013. i jula 2018. o zajedničkom unapređenju saradnje u okviru BRI i detaljno beleži kako je BRI predložen, obogaćen i razvijen. Takođe elaborira principe, konotacije i ciljeve Pojasa i puta, pružajući autoritativna tumačenja za čitaoce u zemlji i inostranstvu kako bi se povećalo razumevanje inicijative.

Englesko, francusko i rusko izdanje knjige objavila je Foreign Languages Press.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika