Web Analytics
Dveri i Zavetnici: Kosovska politika krahirala, vlast da insistira na reafirmaciji Rezolucije 1244 - BetaRS

Dveri i Zavetnici: Kosovska politika krahirala, vlast da insistira na reafirmaciji Rezolucije 1244

Politika | 20.10.2023 | access_time 13:15
Dveri i Zavetnici: Kosovska politika krahirala, vlast da insistira na reafirmaciji Rezolucije 1244
Pokret Dveri i stranka Zavetnici su danas ocenili da je kosovska politika aktuelne vlasti Srbije "krahirala" i zatražili od državnog rukovodstva da na predstojećem sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i na sednici Saveta bezbednosti UN insistiraju na "potpunoj reafirmaciji" Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine.

Predsednik Dveri Boško Obradović je ocenio da je sve što je aktuelna vlast radila u vezi s Kosovom i Metohijom u prethodnih 11 godina, dovelo do "katastrofalne situacije" i omogućilo da, kako je rekao, separatističke vlasti u Prištini zauzmu sever Kosova.

"Do 2012. godine niko od albanskih separatističkih vlasti i terorističkih jedinica nije imao pristup severu Kosova i Metohije kojim je vladala država Srbija. U međuvremenu su se desili prvi i drugi Briselski sporazum, uklanjanje barikada sa severa i povlačenje ljudstva na kontramiting SNS u Beogradu, Banjska...", naveo je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ocenio je da zvanični Beograd mora da menja pregovarački okvir za Kosovo koji je po njegovim rečima, doživeo samo poraze.

"Naša poruka je jednostavna: od probriselske vlasti i probriselske opozicije tražimo da francusko-nemački ultimatum za Kosovo bude odbačen odmah i u celosti", kazao je lider Dveri.
 


Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski je ocenila da polazna osnova politike Beograda u vezi s Kosovom i Metohijom treba da bude Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN "a ne francusko-nemački ultimatum".

"To je jedini dokument kojeg Srbija treba da se drži, posebno u novim geopolitičkim okolnostima koje idu na ruku Srbiji. Na sednici Saveta bezbednosti u nedelju državno rukovodstvo treba da pozove sve članice tog tela na poštovanje onog što je dogovoreno 1999. godine što predstavlja kompromis čitave svetske političke zajednice", navela je predsednica Zavetnika.

Zatražila je i da predstavnici Srbije na toj sednici obaveste članice Saveta bezbednosti da je za Beograd neprihvatljiv svaki predlog sporazuma koji polazi od pretpostavke zakonitosti samoproglašene nezavisnosti Kosova i da ponove stav da je Srbija protiv članstva "lažnog Kosova" u međunarodnim organizacijama.

"Pozivamo vlast i da zatraži bezuslovno povlačenje svih parapolicijskih i paradržavnih struktura u opštinama na Kosovu i Metohiji u kojima su Srbi većina. Insistiraćemo na primeni svih zahteva i borićemo se svim legitimnim i legalnim sredstvima da takva politika pobedi - to je alternativa za rešavanje kosovsko-metohijskog pitanja", navela je Đurđević Stamenkovski.

Ocenila je da "nije slučajno" što je poseta predstavnika zemalja Kvinte najavljena za 21. oktobar, na godišnjicu streljanja hiljada civila u Kragujevcu tokom nemačke okupacije i dan posle Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"To je simbolički važan datum koji nas podseća kako smo se borili za slobodu i koliku smo žrtvu podneli da bi smo se smatrali slobodnim narodom", rekla je predsednica Zavetnika i pozvala predstavnike zemalja Kvinte da sutra posete kragujevački Park Šumarice u kojem će biti obeležena 82. godišnjica streljanja civila, među kojima i skoro 300 đaka tokom nemačke okupacije.
 
Video materijal dostupan OVDE.

Teme