Web Analytics
Gutereš na graničnom prelazu Rafa pozvao da se Gazi isporuči pomoć - BetaRS

Gutereš na graničnom prelazu Rafa pozvao da se Gazi isporuči pomoć

Svet | 20.10.2023 | access_time 14:55
Gutereš na graničnom prelazu Rafa pozvao da se Gazi isporuči pomoć
Foto: Mohammed Asad/AP
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš stigao je danas na granični prelaz Rafa između Egipta i pojasa Gaze i pozvao sve međunarodne aktere da sarađuju kako bi se osiguralo da humanitrna pomoć stigne u palestinsku enklavu koja je pod opsadom Izraela.

Govoreći za medije ispred graničnog prelaza on je rekao da su kamioni puni vitalne pomoći spasonosni za Palestince u Gazi, "razlika između života i smrti" i da bi trebalo da uđu u enklavu što je moguće pre.

Gutereš je istakao da dogovor postignut dogovor između Egipta i Izraela da se dozvoli isporuka pomoći ima neka ograničenja i uslove.

On je dodao da se s Egiptom, Izraelom i SAD razgovara kako bi se objasnili ti uslovi i smanjila ograničenja da bi kamioni mogli da krenu tamo kuda su potrebni,ali nije rekao kada će ući u Gazu.

Šef UN je takođe ponovio poziv na prekid vatre između islamske ekstremističke organizacije Hamasa, koja upravlja Gazom i Izraela.

Na prekid vatre pozvale su danas i zemlje Zaliva i Azije i apelovale ulazak humanitarne pomoći u Gazu na samitu u Saudijskoj Arabiji gde su osudile "sve napade na civile".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika