Web Analytics
SAD zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom - BetaRS

SAD zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom

Svet | 20.10.2023 | access_time 20:40
SAD zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom
Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

SAD su danas izrazile nezadovoljstvo zbog odnosa Mađarske sa Rusijom i ocenile kao zabrinjavajuću odluku mađarskog premijera Viktora Orbana da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pekingu.

"SAD su zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom", naveo je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Presman je ranije ove nedelje izjavio da "lider Mađarske, jedini među (američkim) saveznicima, bira da stane uz čoveka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini".

Orban je u utorak imao bilateralni sastanak sa Putinom na marginama Foruma "Pojas i put" u Pekingu. On je jedini lider neke članice EU koji je prisustvovao tom forumu ili koji održava bliske veze sa Putinom otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine.

Mađarska, koja je i članica NATO-a, usprotivila se mnogim inicijativama EU, pokrenutim radi podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, i većinu sirove nafte i gasa dobija iz Rusije.

Na sastanku u Pekingu, Orban je Putinu rekao da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji i da pokušava da spasi bilateralne kontakte.

Ambasadori zemalja članica NATO-a i Švedske u Budimpešti sastali su se potom da razgovaraju o sve većem približavanju Mađarske Moskvi, javio je Radio Slobodna Evropa.

Jedan od najbližih Orbanovih saradnika, Balaž Orban odbacio je kritike SAD ranije ove nedelje, navodeći na društvenoj mreži Iks da je Mađarska "sita licemerja" američkog ambasadora.

Odnosi Budimpešte i Vašingtona su pogoršani u poslednjih godinu dana zbog odugovlačenja Mađarske sa ratifikacijom protokola o pristupanju Švedske NATO-u.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika