Web Analytics
Lajčak: Došli smo sa konkretnim planom o kojem smo razgovarali sa Kurtijem - BetaRS

Lajčak: Došli smo sa konkretnim planom o kojem smo razgovarali sa Kurtijem

Politika | 21.10.2023 | access_time 13:35
Lajčak: Došli smo sa konkretnim planom o kojem smo razgovarali sa Kurtijem
Fotto: Beta/MILOS MISKOV
Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak potvrdio je danas da su na Kosovo došli sa planom i da su o tome razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem i da će o istom razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da više detalja o planu ne može da saopšti, ali je ponovio da je potrebno što pre uspostaviti Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Nakon sastanka sa premijerom Kosova, Lajčak je rekao da bez formiranja ZSO Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

Dijalog nema alternativu, rekao je on, i dodao da je napad u Banjskoj promenio dosta stvari.

"Uvek imamo plan, o našem planu smo razgovarali sa Kurtijem. O tome ćemo razgovarati sa Vučićem. Nećemo ulaziti u više detalja. Dijalog nema alternativu. Napad u Banjskoj je mnogo toga promenio. I bio sam vrlo jasan da počinioci moraju da se suoče sa posledicama. Dijalog mora da se nastavi", naveo je Lajčak medijima.

Na sastanku Kurtijem su bili i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni će posle Prištine posetiti Beograd, gde će tokom dana razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poslednji sastanak Kurtija i Vučića održan je 14. septembra ove godine, gde se dve strane nisu dogovorile o planu redosleda primene sporazuma iz Ohrida, za šta je EU okrivila kosovsku stranu.

Teme