Web Analytics
Vučić posle razgovora sa zvaničnicima EU i SAD:Njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosovo - BetaRS

Vučić posle razgovora sa zvaničnicima EU i SAD:Njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosovo

Politika | 22.10.2023 | access_time 13:05
Vučić posle razgovora sa zvaničnicima EU i SAD:Njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosovo
instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa evropskim i američkim predstavnicima u Beogradu da je razgovor bio "težak", da su "najmoćnije zemlje EU i SAD priznale nezavisnost Kosova", kao i da je u "strateškom smislu njihov jedini cilj da Srbija prizna nezavisno Kosova".

"Da li bi bio razlog Banjska ili neki drugi, to može nešto u taktičkom smislu da promeni, ali suštinski politika odnosa prema Srbiji u kojoj Priština uvek ima prednost, jer 22 od 27 zemalja EU, najmoćnije zemlje su priznale nezavisnost Srbije, i SAD pogotovo, jasno je kako stvari stoje", rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Povodom dešavanja u Banjskoj, kako je rekao, to je "taktički bilo užasno" i za Srbiju je "donelo katstrofalne trenutke ili višenedeljne ili višemesečne posledice".

"Verujem da ćemo uspeti da pronađemo neki izlaz i da Srbija nastavi da gora dobrim putem i čineći velike uspehe u ekonomiji i izgradnji infrastrukture, i poboljšanju zdravstvenih uslova za građana, a da istovremeno sačuvamo srž nacionalne politike i nacionalnih interesa", dodao je Vučić.

U Beogradu su juče razgovarali specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

"Za njih je Kosovo nezavisna država...Mi moramo da razumemo tu vrstu realnosti", rekao je danas Vučić, dodajući da neće SAD promeniti svoj stav niti da će Nemačka promeniti svoj stav.

"Neće, naprotiv, biće još žešći u tome da dokažu da nisu pogrešili", dodao je.

Vučić je rekao da u četvrtak i petak ide na sastanke u Brisel, uz ocenu da će "biti borba".

Teme