Web Analytics
Trodnevni festival dokumentarnih filmova sa temom Pojasa i puta - BetaRS

Trodnevni festival dokumentarnih filmova sa temom Pojasa i puta

Kultura | Izvor: Beta | 23.10.2023 | access_time 10:10
Trodnevni festival dokumentarnih filmova sa temom Pojasa i puta
Prikazivanjem dokumentarnog filma "U potrazi za Valterom" u prostorijama Udruženja dokumentarista Srbije Nova Iskra sinoć je otvoren trodnevni festival na kome će se prikazivati kineski dokumentarci sa temom inicijative Pojas i put.

Filmovi su nastali u koprodukciji Centra za latinoameričke i evropske jezike, Kineske medijske grupe i Radio-televizije Srbije u periodu od 2017. do 2021. godine, kao  deo šireg projekta inicijative Pojas i put koja ove godine obeležava desetogodišnjicu.

Direktor Nacionalnog instituta Pojas i put Bojan Lalić pre projekcije je rekao da je širi kontekst projekta inicijativa koja je nastala 2013. godine, i koju je inicirao predsednik Kine Si Đinping.

"Sve to predstavlja jednu neodvojivu celinu. Gde god da odete u Kini pričaćete o Valteru. Pričaćete o filmu Most, pevaćete pesmu Bela ćao. Postajemo ljudi koji su gledali iste filmove, slušali istu muziku. Naravno sada dolaze neke nove generacije koje spajaju neki novi kulturni sadržaji. Međutim ta svetlost ne bledi i ta neka kulturna nit koja nas povezuje je veoma jaka i verujem da će trajati dugo. Ovakve Inicijative i veze su značajne", rekao je Lalić.

Konsultant za međunarodne odnose i promociju Filmskog centra Srbije i bivši direktor Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković je rekao da je Filmski centar Srbije je potpisao pre nekoliko godina sa direktorom Kineske korporacije za film memorandum o
razumevanju koji omogućava saradnju institucija.

"I kao platforma taj memorandum je poslužio za nekoliko filmskih programa koje smo radili. Poslednje iskustvo je iz maja kada je prikazano 15 filmova od toga devet novih i šest klasičnih iz novog tzv. Jugoslovenskog filma na 14 Univerziteta u Kini. Filmski centar Srbije će ugostiti jednu izuzetno visoku delegaciju pet kineskih institucija koje se bave filmom. Oni će se sastati sa srpskim distributerima i razgovarati o mogućoj saradnji", rekao je Vučković.

Projekciji su pored reditelja i producenta Vladimira Milovanovića prisustvovali i sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović kao i predstavnici Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama