Web Analytics
Tonino Picula: Ako Srbija ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica će još strože delovati - BetaRS

Tonino Picula: Ako Srbija ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica će još strože delovati

Region | 23.10.2023 | access_time 10:30
Tonino Picula: Ako Srbija ne izruči Radoičića Prištini, međunarodna zajednica će još strože delovati
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) Tonino Picula izjavio je danas da će, ukoliko Srbija ne izruči donedavnog potpredsednika Srpske liste Milana Radoičić, to zakomplikovati već teške odnose Beograda i Prištine i dovesti do oštrijih reakcija međunarodne zajednice.

Picula koji je učestvovao u sastavljanju teksta nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj, na severu Kosova, kazao je u intervjuu za Novu da neizručenje može da izazove i potencijalne reakcije međunarodne zajednice koje mogu rezultirati još oštrijim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji.

"S obzirom na to da postoji legitimna zabrinutost oko svakog tipa prelivanja konflikta na susedne države u regionu Zapadnog Balkana, EP prošle nedelje je velikom većinom usvojio Rezoluciju kojom poziva države članice EU da uvedu ciljane restriktivne mere protiv destabilizirajućih aktera u Srbiji povezanih s terorističkim napadom na kosovske policijske službenike", naveo je Picula.

On je objasnio da bi restriktivne mere trebale uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv, kako je rekao, destabilizirajućih aktera na severu Kosova, poput Radoičića, ali da se ne bi trebale zadržati samo na tome.

"Što se tiče saradnje Srbije (u istrazi), teško je s apsolutnom sigurnošću potvrditi njen angažman u rasvetljavanju konflikata, a kada Srbija i sarađuje, često to čini s 'figom u džepu'", naveo je Picula.

On je dodao da je, kada se o incidentu u Banjskoj koji se desio 24. septembra razgovaralo u EP, više od 90 posto poslanika koji su uzeli reč osudili su Beograd, ako ne zbog direktne organizacije, onda zbog vrlo verovatne logističke podrške onima koji su izazvali pogibiju kosovskog policajca i okrenuli stranicu u odnosu Beograda i Prištine.

"Poslanici su osudili događaj te traže istragu što se zapravo dogodilo. Žele promenu politike EU prema dijalogu koji očito ne funkcioniše, te inovativniji pristup trenutnih voditelja procesa kako bi mu se vratila verodostojnost", naveo je Picula.

Teme