Web Analytics
Kina: Crvi inspiracija za novi građevinski materijal sa niskim sadržajem ugljenika - BetaRS

Kina: Crvi inspiracija za novi građevinski materijal sa niskim sadržajem ugljenika

Tehnologija | 23.10.2023 | access_time 12:00
Kina: Crvi inspiracija za novi građevinski materijal sa niskim sadržajem ugljenika

Kineski naučnici, inspirisani morskim crvima, razvili su novi građevinski materijal sa niskim sadržajem ugljenika, koji nudi potencijal za uštedu energije i smanjenje emisija u građevinskom sektoru.

Kako piše Sinhua, istraživači sa Tehničkog instituta za fiziku i hemiju (TIPC) pri Kineskoj akademiji nauka, nedavno su objavili svoje istraživanje u časopisu Materija (Matter).

"Tradicionalni građevinski materijali na bazi cementa troše mnogo energije u procesu proizvodnje i istovremeno stvaraju mnogo emisija ugljenika, tako da je razvoj novih niskougljeničnih građevinskih materijala od velikog značaja", rekao je Vang Šutao, autor studije i istraživač u TIPC-u.

Istraživači su primetili da određeni tip morskog crva koji se zove peščani crv ima jedinstven pristup izgradnji gnezda. Ti crvi  mogu povezati zrnca peska ili komade školjke u celinu pomoću unutrašnjeg  lepka koji izlučuju, stvarajući domove zvane kolonijalni zamkovi od peska. Istraživači su razvili novi građevinski materijal, koristeći lepak na bazi prirode inspirisan onim koje proizvode crvi. Novi materijal se može proizvoditi na niskim temperaturama i atmosferskim pritiscima.

Prema studiji, građevinski materijal je svestran, primenljiv je na različite vrste materijala, kao što su pustinjski pesak, morski pesak, betonska šljaka, pepeo od uglja i ostaci minerala. Takođe poseduje dobre mehaničke performanse, jedinstvenu mogućnost recikliranja, otpornost na vremenske uslove i skalabilnost.

"Ove izvanredne sveobuhvatne performanse omogućavaju novom materijalu da bude obećavajući građevinski materijal u narednoj generaciji niskougljeničnih konstrukcija", rekao je Vang. 

 

Teme