Web Analytics
Opozicija sa medijskim udruženjima: Možda bi trebalo odložiti primenu medijskih zakona - BetaRS

Opozicija sa medijskim udruženjima: Možda bi trebalo odložiti primenu medijskih zakona

Politika | 23.10.2023 | access_time 16:30
Opozicija sa medijskim udruženjima: Možda bi trebalo odložiti primenu medijskih zakona
Foto: Milan Obradovic
Šefica poslaničke grupe Pravac Evropa Marinika Tepić izjavila je na današnjem sastanku sa medijskim udruženjima u Skupštini Srbije da bi taj sastanak trebalo da rezultira apelom Vladi Srbije, evroparlamentarcima, ODHIR i svim evropskim partnerima da se u parlamentu ne obavi glasanje za medijske zakone, ili da se bar odloži njegova primena.

"Možda bi rešenje bilo da se amandmanom Vlade, jer Vlada može kao predlagač zakona da promeni svoj predlog do početka rasprave o amandmanima, ne traži potpuno povlačenje zakona, već odlaganje primene, dok se ne uspostavi profesionalni REM ili dok se peta frekvencija ne dodeli televizijama Novoj S ili N1", rekla je Tepić na sastanku sa Koalicijom za slobodu medija i Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija, a prenela Skupština u saopštenju.

Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da bi pomenuti zakoni trebalo da unaprede stanje u medijskoj sferi, ali da određene tačke tih zakona to obesmišljavaju i da je stvarna namera "politički uticaj i kontrola, kroz vraćanje medija u državne okvire".

Lutovac je istako da je važno da pitanje slobode medija ne ostane samo u okvirima specijalizovanih udruženja i nevladinih organizacija, s obzirom da mediji predstavljaju jedan od stubova svake demokratije države.

Lutovac je čestitao predstvnicima udruženja na naporu da kroz amandmane na pomenute zakone, pokušaju da spreče, kako je kazao, "gušenje poslednjih tragova pluralizma u društvu".

"Nema većeg javnog interesa nego da imamo javno mnjenje koje je informisano, gde nema tabu tema, gde nema skrivanja onog što je neprijatno za vlast ili opoziciju , nego da građani budu informisani o svemu što je važno", rekao je Lutovac.

Predstvnici Koalicije za slobodu medija i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, ukazali su na sporne delove zakona, na koje su podneli amandmane i istakli da ukoliko ti zakoni i budu usvojeni, predstoji veliki napor pri kreiranju i usvajanju podzakonskih akata, a zatim i njihova implementacija.

Ukazali su i na, kako su rekli, "odumiranje slobodnih medija", posebno na lokalnom nivou.

Sastanku su prisustvovli i narodni poslanici Nebojša Zelenović, Tatjana Manojlović, Pavle Grbović i Đorđe Pavićević, a ispred Koalicije za slobodu medija i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Ivana Stevanović (Fondacija Slavko Ćuruvija), Saša Mirković (ANEM), Tamara Filipović (NUNS), Stevan Ristić (Asocijacija medija) i Tanja Maksić (Asocijacija onlajn medija).

Teme