Web Analytics
Obradović (Dveri): Srbija za kazne, penale i naknadu štete za pet godina platila 722 miliona evra - BetaRS

Obradović (Dveri): Srbija za kazne, penale i naknadu štete za pet godina platila 722 miliona evra

Ekonomija | 23.10.2023 | access_time 18:55
Obradović (Dveri): Srbija za kazne, penale i naknadu štete za pet godina platila 722 miliona evra
Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas da je Srbija 2022. godine za naknade štete, kazne, takse i penale platila 165 miliona evra, a u poslednjih pet godina 722 miliona evra.

On je, sednici Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Predlog budžeta za 2024. godinu sa setom izmena i dopuna više zakona, rekao da je i biša vlast bila finansijski neodgovorna, ali da je aktuelna vlast platila 2,8 puta više takvih troškova.

"Fiskalni savet je utvrdio da je protivzakonitim postupanjem sa tekućom budžetskom rezervom, o kojoj odlučuje isključivo Vlada Srbije, ova vlada oborila tri rekorda. Prvo, preko tekuće rezerve potrošeno je milijardu evra što je istorijski rekord", rekao je Obradović.

Dodao je da je polovina od toga, pola milijarde evra Vlada označila oznakom "povreljivo" i neće da kaže na šta je potrošila.

Vlast je, kako je rekao, dvostruko prekoračila Zakon o budžetskom sistemu i propisani limit od četiri odsto, predviđen za budžetsku rezervu, a "to je tih 500 miliona za koje neće da kaže na šta je potrošila".

Slična situacija je, prema njegovim rečima i ako se pogleda Zakon o javnim nabavkama jer od njih 50 u 2022. godini koje su vredele 1,1 milijardu evra, koliko je država platila, u 34 je učestvovao samo jedan ponuđač, a u svih 50 u proseku 1,34 ponuđača "što znači da su nameštene".

"Srbiju izjeda politička korupcija, a to je kada su kvadrati stanova mnogo skuplji nego što je njihova realna cena, kada su putevi skuplji od realne vrednost, znači te pare se odlivaju u privatne džepove, burazerske, kumovske firme, bliske SNS-u, koje jedino mogu i da učestvuju na nameštenim tenderima", rekao je Obradović.

Dodao je da je taj novac mogao da se uloži u plate prosvetnih radnika, penzije, besplate udžbnike za svu decu, a ne samo za decu iz Beograda.

Kada neko krade narodne pare iz budžeta, kao je rekao, on ne samo da krši zakon zbog čega treba krivično da odgovara, već i krade od dece, penzionera, socijalno ugroženih...

"Napravili ste takve javne nabavke u kojima ostavljate mogućnost da vi dogovarate posao bez kontrole. Fiskalni savet je utvrdio da se nastvlja sa rastom investicionih projekata koji se sprovode mimo standardne procedure, što je protivzakonito. Kada zaobilazite standardnu proceduru znači da radite protivzakonito, da kradete", rekao je Obradović, obraćajući se predstavnicima vlasti, pre svega ministru finansija Siniši Malom.

Naveo je da je Fiskalni savet utvrdio da je vrednost projekata koji se rade mimo standardne procedure i regulative 8,4 milijarde evra.

Za narednu godinu ova vlada projektuje, kako je naveo Obradović zaduženje 6,5 milijardi evra.

"Zašto izuzimate objekte za EKSPO 2027. iz Zakona o javnim nabavkma. Zašto krijete inflaciju koja je neverovatna, zaboravili ste da se pohvalite da ste povećali akcize za osam odsto, cenu struje i gasa nekoliko puta ove godine, to su sve inflatorna poskupljenja", rekao je Obradović.

Upitao je zašto je cena evrodizela u Severnoj Makedoniji 158 dinara, u BiH 171 dinar, u Crnoj Gori 189 dinara, a u Srbiji 214 dinara.

"Ova vlast je od Srbije napravila evropsku koloniju i deponiju", rekao je Obradović i upitao zašto Srbija nema domaće banke i trgovinske lance, već je u rukama stranaca koje obračunavaju velike marže.

On je rekao da su banke od naknada za obradu kredita 2022. godine zaradile 445 miliona evra i upitao zašto nije oporezovan ekstraprofit.

Obradović je optužio aktuelnu vlast da krije demografsku katastrofu jer je izgubljeno 750.000 stanovnika za 11 godina u vreme vlasti SNS-a.

"Naseljavate migrante i pravite bezbednosne probleme stanovništvu zbog migranske politike Aleksandra Vučića koji je po ugledu na Angelu Merkel to nazvao odličnom merom za popunjavanje bele kuge. Nemamo naše stanovništvo, uvozimo migrante, da li je to normalno, ko će za to da glasa na izborima. Građani o ovome ne mogu da čuju na medijima", rekao je Obradović.

Dodao je da se zalaže za pomoć samo socijalno ugroženima, a ne svima i naveo da je "slika loših uslova u porodilištima, slika države i vlasti". Prvi zadatak, ako dođe na vlast, prema jegovim rečima, biće sređivanje porodilišta "da liče na hotel sa pet zvezdica jer će to biti slika naroda i države koji su prijatelj porodice".

"Od Mlađana Dinkića do ministra Siniše Mlaog 93,5 odsto svih subvencija dato je stranim kompanijama, a samo 6,5 odsto domaćim privrednicima, pa šta su oni i poljoprivrednici druga klasa", rekao je Obradović.

Dodao je da je "došlo vreme da nacionalna koalicija Dveri-Zavetnici budu glas domaćih privrednika i poljoprivrednika, zaštite životne sredine, porodičnih ljudi koji su za tradicionalne vrednosti, a ne za promenu pola".

"Došlo je vreme za smenu korumpiranog političkog sistema, ovde nije dovoljno smeniti aktuelnu vlast, već je došlo vreme za nove ljude, patriote, domaćine, one kojima će Srbija biti na prvom mestu, da se ovde više ne pita Hil (Kristofer, ambasador SAD u Beogradu) i hilovići koji slušaju strane ambasadore, već pitaju domaći privrednici, kojima je stalo do Kosova i Metohije u sastvu Srbije i odbrane Republike Srpske, protiv su članstva u NATO i sankcija Rusiji", rekao je Obradović.

Teme