Web Analytics
Šefica UNMIK-a pred SB UN: Neophodno procesuirati odgovorne za sukob u Banjskoj - BetaRS

Šefica UNMIK-a pred SB UN: Neophodno procesuirati odgovorne za sukob u Banjskoj

Kosovo | Izvor: Beta | 23.10.2023 | access_time 22:00
Šefica UNMIK-a pred SB UN: Neophodno procesuirati odgovorne za sukob u Banjskoj

Šefica Misije UN na Kosovu (UNMIK) Karolin Zijade je večeras pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u Njujorku ukazala na neophodnost utvrđivanja činjenica o sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra i procesuiranja počinilaca.

Na sednici SB UN, na kojoj se raspravlja o šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, Zijade je rekla da su "glavna dešavanja" od 24. septembra u selu Banjska "pogoršala već narušeno bezbednosno okruženje odlikovano atmosferom uzajamne sumnje i kontradiktornih shvatanja koji utiču na značajan deo stanovništva, naročito na severu Kosova i u srpskoj zajednici u drugim delovima Kosova".

"Kosovska policija je zaplenila znatan broj vozila, vojne opreme i oružja. UNMIK se pridružio međunarodnoj zajednici u nedvosmislenoj osudi incidenta i tragičnog gubitka života, pozivajući na uzdržanost. Neophodno je da istrage koje su trenutno u toku pruže mogućnost da se ovi događaji činjenično dokumentuju i da počinioci budu pozvani na odgovornost", kazala je Zijade.

Tokom predstavljanja Guterešovog izveštaja za period od 19. marta do 18. septembra, koji ne obuhvata sukob u Banjskoj, Zijade je rekla da su "u danima, sedmicama i mesecima koji su prethodili 24. septembru, političke i bezbednosne tenzije na severu Kosova postepeno povećavane usled odsustva opiljivog napretka u dijalogu pod okriljem EU".

"Na sastanku na visokom nivou, održanom 14. septembra u Briselu, nije postignut konsenzus o redosledu primene prethodnih sporazuma. To je još jednom bila propuštena prilika za konstruktivno angažovanje u programu za implementaciju obaveza koje su strane preuzele u okviru sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu ranije ove godine", dodala je ona.

Zijade je ukazala da su obe strane tada "razmenile zapaljive javne optužbe, narušivši krhke kanale komunikacije između zajednica na Kosovu i između političkih lidera u Beogradu i Prištini".

Navela je da su tenzije i uznemirenost širom Kosova, na koje su naročito ukazivali pripadnici srpske zajednice na Kosovu, "podstaknuti političkom retorikom koja izaziva podele".

"Umesto što podstiču tenzije političkim porukama upućenim jednoj grupi, izabrani lideri snose odgovornost za rešavanje bezbednosnih potreba i širih socio-ekonomskih problema svih delova društva, bez obzira na etničku, jezičku ili političku pripadnost", rekla je Zijade.

Ona je kazala da ozbiljnu opasnost za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti predstavljaju prepreke poput bojkota lokalnih izbora od kosovskih Srba, 23. aprila na severu Kosova, i s tim povezanog pitanja adekvatnog političkog predstavništva i "užasnog nasilja" od 29. maja, koje je dovelo do ozbiljnih povreda 93 pripadnika KFOR-a i civila.

Navela je da sadšnji politički zastoj, sa svojim uticajem na bezbednost i dobrobit stanovništva, može biti prevaziđen jedino kompromisom dogovorenim u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

"Mere deeskalacije su ključne za smanjenje tenzija, i s tim u vezi, delim nade mnogih da će ishod sastanaka pod vođstvom EU i SAD, održanih odvojeno u Prištini i Beogradu 21. oktobra, vratiti dijalog na put napred, uz čvrstu posvećenost obe strane primeni mera za deeskalaciju i predlozima iznetim tokom ovih sastanaka", rekla je šefica UNMIK-a.

Dodala je da to obuhvata "ponovnu posvećenost obe strane da u potpunosti primene sve prethodne sporazume postignute u dijalogu".

"Shodno tome, rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo bi da počne bez odlaganja ili preduslova, zajedno sa svim ostalim važnim sporazumima", kazala je Zijade.

Teme