Web Analytics
Pilot putnik pokušao da ugasi motore usred leta, savladale ga kolege - BetaRS

Pilot putnik pokušao da ugasi motore usred leta, savladale ga kolege

Svet | Izvor: Beta-AP | 23.10.2023 | access_time 22:30
Pilot putnik pokušao da ugasi motore usred leta, savladale ga kolege
Pilot koji je sedeo na pomoćnom sedištu u pilotskoj kabini putničkog aviona američke kompanije "Horajzon er" pokušao je da usred leta ugasi motore, pa su ga pilot i kopilot oborili na pod i savladali.

Na pomoćnom sedištu, trećem u kokpitu, obično putuje pilot koji nije na dužnosti ili neki drugi član posade ili federalni inspektor za bezbednost.

Vlasti američke savezne države Oregon identifikovale su izgrednika - Džozefa Dejvida Emersona (44) koji je pritvoren na osnovu optužnice u kojoj su 83 pokušaja ubistva - koliko je ljudi bilo u avionu, bezobzirno izlaganje opasnosti i ugrožavanje bezbednosti aviona.

Avion je iz Evereta u saveznoj državi Vašington leteo za San Francisko u Kaliforniji. Zbog incidenta do kojeg je došlo u nedelju, avion je sleteo na pola puta, u Portlandu u Oregonu, gde su Emersona preuzeli policajci.

Kompanija "Aljaska erlajnz", vlasnica regionalnog avioprevoznika "Horajzon er", saopštila je da je posada aviona najpre izvestila o "kredibilnoj bezbednosnoj pretnji koja potiče od ovlašćenog lica na pomoćnom sedištu u pilotskoj kabini".

Jedan od dvojice pilota je kontrolorima leta rekao da je njegov kolega koji je ugrozio bezbednost uklonjen iz kokpita: "Držimo tipa koji je u kabini pokušao da nam pogasi motore. I on... sudeći po zvucima trenutno ne deluje kao da tamo pozadi pravi neke probleme, i mislim da je savladan. Tražimo intervenciju policije čim sletimo", rekao je pilot, zabeleženo je na audio-snimku.

FBI u Portlandu kaže da istražuje taj slučaj, a Federalna uprava za vazduhoplovstvo SAD (FAA) je saopštila da pomaže u istrazi, ali nije iznela pojedinosti.

Dokumentacija FAA pokazuje da Emerson ima pilotsku dozvolu za linijske avione, ali nije rečeno za koju aviokompaniju radi.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Fudbal

IT