Web Analytics
Na današnji dan 24. oktobar - BetaRS

Na današnji dan 24. oktobar

Dogodilo se | 24.10.2023 | access_time 08:45
Na današnji dan 24. oktobar
Foto: Beta/Wikipedia

Na današnji dan 24. oktobra 1970. kandidat levice Salvador Aljende (Allende) izabran je za predsednika Čilea. Ubijen je u septembru 1973. u državnom udaru oficirske hunte koju je predvodio Augusto Pinoče (Pinochet).

1360 - Engleski kralj Edvard III (Edward) i francuski kralj Žan II Dobri (Jean le Bon), potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Englezi su dobili deo francuske teritorije, a Edvard III se zauzvrat odrekao polaganja prava na francuski presto.

1601 - Umro je danski astronom Tiho Brahe (Tycho), koji je podigao čuvenu opservatoriju "Uranijenburg" na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazveždju Kasiopeje.

1618 - Rođen je mogulski car Aurangzeb, veliki mogul Indije (1658-1707), koji je na vlast došao nakon što je zbacio oca i pogubio braću. Proširio je mogulsko carstvo, podsticao umetnost i nauku, ali je fanatično širio islam i progonio hinduizam.

1648 - Vestfalskim mirom, koji su zaključili nemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Mirovnim ugovorom potvrđena su načela Augsburškog verskog mira (1555) o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata i osujećena namera rimsko-nemačkog carstva i pape za hegemonijom u Evropi.

1725 - Umro je Alesandro Gaspare Skarlati (Alessandro, Scarlatti), najznačajniji italijanski kompozitor visokog baroka, autor brojnih opera i religioznih kompozicija.

1795 - Pruska, Austrija i Rusija izvršile su treću podelu Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1882 - Nemački bakteriolog Robert Koh (Koch) otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu "Kohov bacil".

1907 - Umro je srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke, autor programa i statuta stranke (1881). Krajem 1886. isključen je iz stranke pošto je obnovio list "Samouprava" i počeo da napada radikale. Pokrenuo je i do 1903. izdavao "Male novine", prvi senzacionalistički list u Srbiji.

1912 - Pobedom Prve srpske armije pod komandom regenta Aleksandra Karadjordjevića nad turskom Vardarskom armijom Zeki paše, završena je Kumanovska bitka u Prvom balkanskom ratu.

1917 - Počela je bitka kod mesta Kaporeto (slovenački naziv Kobarid) u Prvom svetskom ratu u kojoj su Nemci i Austrijanci naneli težak poraz italijanskoj vojsci i naterali je u bekstvo.

1922 - Irski parlament prihvatio je ustav po kojem je država dobila naziv Slobodna Irska Država. Ustav je formalno stupio na snagu u decembru.

1939 - Nacisti su u Nemačkoj naredili Jevrejima da nose Davidovu zvezdu.

1944 - Američki avioni su u Drugom svetskom ratu tokom velike vazdušno-pomorske bitke u filipinskom zalivu Lejte potopili japanski nosač aviona "Musaši", jedan od najvećih u svetu.

1945 - Stupila je na snagu Povelja UN, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnivač svetske organizacije, među kojima i Jugoslavija.

1948 - Umro je austrijski kompozitor mađarskog porekla Franc Lehar (Franz), najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini 20. veka ("Vesela udovica", "Zemlja smeška", "Grof od Luksemburga").

1957 - Umro je francuski modni kreator Kristijan Dior (Christian), jedan od glavnih kreatora mode u svetu posle Drugog svetskog rata.

1964 - Britanska afrička kolonija Severna Rodezija stekla je nezavisnost pod nazivom Republika Zambija, sa predsednikom Kenetom Kaundom (Kenneth).

1980 - Poljske vlasti su legalizovale nezavisni radnički sindikat "Solidarnost".

1991 - U Sarajevu je konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH, a za prvog predsednika izabran je Momčilo Krajišnik. Skupština je usvojila Deklaraciju o pravu srpskog naroda na samopredeljenje.

1997 - U Beogradu je ubijen Zoran Todorović Kundak, sekretar Direkcije Jugoslovenske levice, direktor "Beopetrola", blizak prijatelj porodice predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milošecvića. Ubica nije otkriven.

2000 - Skupština Srbije izabrala je prelaznu tehničku vladu Srbije koja će do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra obezbediti funkcionisanje zemlje. Vladu su formirali Demokratska opozicija Srbije, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije.

2003 - Nakon 27 godina letenja, putnički supersonični avion Konkord britanske avio-kompanije Britiš Ervejz (British Airwais) poslednji put je sleteo na londonski aerodrom Hitrou i tako završio jedno od najglamuroznijih poglavlja u istoriji avijacije.

2005 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je početak pregovora o budućem statusu Kosova, a generalni sekretar UN Kofi Anan (Annan) imenovao je bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija (Martti Ahtisaari) za specijalnog izaslanika UN o pregovorima o statusu Kosova.

2005. - Umrla je začetnica pokreta za zaštitu prava crnaca u Americi Roza Parks. Njeno odbijanje da ustupi belcu sedište u autobusu, zbog čega je završila u zatvoru, začelo je pokret za zaštitu ljudskih prava u toj državi.

2007 - Južnokorejska obaveštajna služba priznala je da je 1973. izvela najveću otmicu u istoriji te zemlje, kada je u Tokiju kidnapovala lidera opozicije Kim De Džunga, koji je 1997. izabran za predsednika Južne Koreje. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2000. zato što je organizovao istorijski samit sa Severnom Korejom.

2010 - Umro je scenarista Džozef Stajn (Joseph Stein) poznat po brodvejskom hitu "Violinista na krovu" za koji je dobio nagradu Toni. Saradjivao je i na još desetak uspešnih mjuzikla medju kojima je i "Grk Zorba".

2011 - Razorni zemljotres koji je pogodio istok Turske usmrtio je 523 osobe i povredio 1.650 ljudi.

2019 - Aktuelni predsednik Bolivije Evo Morales osvojio je dovoljan broj glasova da osigura novi šestogodišnji mandat, na predsedničkim izborima praćenim spornim izbornim rezultatima i tvrdnjama o krađi glasova.

2022 - Avioni vojske Mjanmara bacili su četiri bombe na prostorije u kojima se obeležavala godišnjica osnivanja glavne političke organizacije etničke manjine Kačin, poginulo je više od 80 osoba.

Teme