Web Analytics
Predsednik Makron u Izraelu: Naš prvi cilj je oslobađanje talaca - BetaRS

Predsednik Makron u Izraelu: Naš prvi cilj je oslobađanje talaca

Svet | 24.10.2023 | access_time 09:15
Predsednik Makron u Izraelu: Naš prvi cilj je oslobađanje talaca
AP Photo/Christophe Ena

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) apelovao je danas da se "ne širi sukob" između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, ističući kao "prvi cilj" oslobađanje talaca u Gazi.

Makron je doputovao danas u Tel Aviv da izrazi "punu solidarnost" svoje zemlje s Izraelom posle smrtonosnih napada palestinske ekstremističke organizacije Hamas na Izrael 7. oktobra.

"Mislim da je naša dužnost da se borimo protiv ovih terorističkih grupa, ali bih rekao, bez širenja sukoba", rekao je Makron na sastanku sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom (Issac Herzog).

"Prvi cilj koji danas treba da imamo oslobađanje svih talaca, bez ikakve razlike", dodao je francuski predsednik.

Makron je rekao da želi da uveri Izraelce da nisu "sam u ratu protiv terorizma", dodajući da "neophodno jasno ciljati na terorističke grupe i organizovati ciljane operacije".

"Želim da znate da smo uz vas i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se uspostave mir, bezbednost i stabilnost vašoj zemlji i celom regionu", rekao je predsednik. Francuske.

"Hamas je izveo jedan od najvećih užasa u istoriji", ocenio je Hercog.

On je takođe upozorio da se saveznik Hamasa libanski Hezbolah i Iran koji ga podržava igraju vatrom, preneli su izraelski mediji.

Makron je na platformi X po dolasku u Tel Aviv naveo da Francusku s Izraelom povezuje žalost za ubijenima.

"Trideset naših sunarodnika je ubijeno 7. oktobra. Devet drugih i dalje nema ili se drže kao taoci. Ja sam u Tel Avivu s njihovim porodicama izrazio solidarnost nacije", napisao je Makron.

Iz palestinske uprave je saopšteno da će Makron otputovati i na Zapadnu obalu.

Kako se navodi, sastanak sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom planiran je u Ramali, u 17.30 po lokalnom vremenu.

Jelisejska palata nije potvrdila ovu infromaciju.

Više od 5.000 ljudi, uključujući više od 2.000 dece, ubijeno je u Gazi od početka rata 7. oktobra.

U Izraelu je ubijeno najmanje 1.400 ljudi, najviše u početnom napadu "hamasovaca", a više od 200 ih je zarobljeno i odvedeni su u Gazu gde se drže kao taoci.

 

 

 

 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika