Web Analytics
Istoričari: Takvog raskoraka između onog što vlast radi i proklamuje nije bilo nikad u Srbiji - BetaRS

Istoričari: Takvog raskoraka između onog što vlast radi i proklamuje nije bilo nikad u Srbiji

Politika | 24.10.2023 | access_time 12:40
Istoričari: Takvog raskoraka između onog što vlast radi i proklamuje nije bilo nikad u Srbiji
Foto: Beta//MILOS MISKOV

Takvog raskoraka između onog što se radi i proklamuje kao kod ove vlasti nije bilo u srpskoj istoriji, takvog "političkog šibicarenja", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom podatka da će Ana Brnabić do izbora nova vlade postati srpski premijer sa najdužim neprekinutim stažom od kad se oni biraju.

"Sve se svodi (kod ove vlasti) na laže, prevare i licemerje. Ova vlast je se ne može popraviti, zato apelujemo na druge aktere na političkoj sceni. Ako želimo bolju Srbiju ne smemo da je gradimo na licemerju i laži, na bežanju od važnih tema. Sve teme su legitimne, svi odgovori su legitimni. Svaki predlog, rešenje treba da bude predmet diskusije, ako ono nije trenutno u skladu sa Ustavom, može Ustav sutra da se menja", rekao je istoričar, politički analitičar Dragomir Anđelković.

On je naveo da stvari moraju da se nude otvoreno, a ne iza leđa građana kao što sadašnja vlast radi.

"Zato, tokom (izborne) kampanje tema Kosova treba da bude na stolu, uz konkretne predloge kako da se izađe iz ćorsokaka u koji nas je doveo Vučić. Takođe, pitanje podrške Republici Srpskoj, pitanje geopolitičke orijentacije, saradnje sa Rusijom, sa Zapadom da bude predmet diskusije i racionalnih rešenja a ne laži, prevara iza leđa građana. To je ključno što želimo da istaknemo", rekao je Anđelković.

On je naveo da je vlada Nikole Pašića bila transparentna, radila je ono što i kaže, dok vlada Brnabić, koja će ga preteći u premijerskom stažu, "odnosno Vučićev sekreterijat radi sve suprotno od onog što kaže i zato Srbija tone sve dublje".

"Imali smo Pašićevu vladu koja je na nacionalnom planu postizala uspehe dok sadašnja gura naciju u sunovrat", ocenio je Anđelković.

Predsednik Naprednog kluba, istoričar Čedomir Antić je konstatovao da će Brnabićeva ostati kao premijer koji je u istoriji Srbije najduže, neprekidno držao tu dužnost.

"Nova vlada će biti izabrana najranije u januaru iduće godine, do toga časa Brnabić će vladati 2 388 dana. Reč je o 10. januaru, do tada nema šanse da bude izabrana sledeća vlada. Pašić, verovatno javnosti najpoznatiji sprski političkar 19. i 20. veka, čovek koji je u svom životu sastavio 11 vlada, vladao je neprekidno 2.387 dana", rekao je Antić, navodeći da je Pašić vodio stranku popularnu i u vlasti i u opoziciji.

On je naveo da je Brnabić došla na mesto premijera kao "marioneta", i da je najverniji i najbezopasniji saradnik Aleksandra Vučića, dodajući da su se "u prošlosti svi tirani plašili svojih saradnika".

Advokat, nekadašnji poslanik Vladan Glišić je istakao da je u vreme Brnabićeve urušavanje institucija dostiglo vrhunac, predstavljajući završnu fazu tog urušavanja.

Teme