Web Analytics
Gajić: Siniša Mali koristi argumente srpskih neprijatelja za obračun sa opozicijom - BetaRS

Gajić: Siniša Mali koristi argumente srpskih neprijatelja za obračun sa opozicijom

Politika | 24.10.2023 | access_time 15:50
Gajić: Siniša Mali koristi argumente srpskih neprijatelja za obračun sa opozicijom
Foto: Milan Obradovic
 Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da je u Srbiji korupcija "dovedena do savršenstva" i da je vlast SNS-a, pored svih poznatih pojavnih oblika korupcije, patentirala i "permanentno korumpiranje sopstvenog naroda".

"To se na prvom mestu penzionera i zaposlenih u državnoj upravi, koji se najviše raduju izborima, jer su oni prilika da dobiju donacije da bi u ekonomskom smislu mogli da izdrže život", rekao je Gajić na sednici Skupštine Srbije.

Gajić je rekao da je zakon o izložbi Ekspo 2027 svojevrsni leks specijalis, i da je to drugi put da se takav zakon donosi tokom vlasti SNS-a, pošto je prethodno donet za projekat Beograd na vodi.

"To su slučajevi u kojima postojeći pravni poredak ometa netransparentno trošenje javnih prihoda tako da je neophodno da zakoni budu uklonjeni da bi poslovi mogli da se završe. Ništa se tako snažno nije ukorenilo u Srbiji kao misao Josipa Broza 'nemojte se držati zakona kao pijan plota'", rekao je Gajić.

Gajić je naveo da zakon o izložbi Ekspo 2027 suspenduje Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o javnim nabavkama, pa investitori ne moraju da plaćaju naknadu za građevinsko zemljište, i dodao da je jasno da se tim zakonom suspenduje pravni poredak na delu teritorije Srbije, što je protivno Ustavu.

Gajić je naveo da ministar finansija Siniša Mali nije kompetentan za pravna pitanja i da argumente koje iznose predstavnici kosovskih Albanca koristi za političko razračunavanje u Skupštini Srbije kao da su validni i relevantni.

"Mali je citirao izjave albanskih političara i naslove u nekim novinama, kao i izjave Hašima Tačija i Aljbina Kurtija, i koristio kao argument da je tačno ono što oni tvrde", rekao je Gajić.     

Gajić je podsetio da je Međunarodni sud pravde, povodom pitanja koje su Ujedinjene nacije postavile u vezi sa proglašenjem nezavisnosti "Kosova" kada je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić bio ministar spoljnih poslova, odlučio da usko tretira postavljeno pitanje i da se isključivo bavi legalnošću deklaracije kao pravnog akta, a ne i eventualnih posledica koje je taj akt proizveo.

"Sud je izričito naveo u svom mišljenju da se pitanjem državnosti 'Kosova' neće baviti, tako da formalno pravno gledano nisu u pravu oni koji tvrde da je sud rekao da je nezavisnost 'Kosova' u skladu sa međunarodnim pravom, jer se tim pitanjem nije ni bavio", rekao je Gajić.

Gajić je dodao da je sud zaključio da deklaraciju o nezavisnosti kosovskih Albanaca nisu donele institucije koje su delovale pod okriljem ustavnog okvira i Rezolucije 1244, nego lideri naroda na Kosovu.

"Ova činjenica je ključna u stavu suda i upućuje da je odluka o nezavisnosti doneta van pravnog sistema uspostavljenog Rezolucijom 1244. Dakle, sud nije odgovorio da na pitanje koje mu je dala Skupština UN, nego je promenio pitanje i odgovorio da pitanje koje mu nije postavljeno. Pitanje je kreirao pravni tim Srbije koji je zastupao Srbiju u Hagu i koji je pred tim sudom dobio dva važna slučaja, protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nije Jeremić kreirao pitanje za UN, nego stručnjaci koji su se pokazali kao relevantni", rekao je Gajić.

Gajić je naveo  da je sud u suštini degradirao tu deklaraciju, jer ju je sveo na privatni dokument grupe građana uz konstataciju da nije reč o aktu kosovske skupštine, niti privremenih institucija, nego je reč o privatnom dokumentu kojim se ne krši međunarodno pravo.

"To bi bilo kao kada bih ja sada sa nekim poslanikom izašao ispred skupštine i proglasio parking za nekakvu državu i pitao sud da li je to protivno međunarodnom javnom pravu", rekao je Gajić.

"Potrebno nam je jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i poslanici u skupštini, političari i stranke oko takvih stvari ne bi trebalo da vode borbu na život i smrt, i nije pametno da ministar finansija ulazi u temu za koju nije kompetentan i da podržava argumente onih koji tretiramo kao srpske neprijatelje i uzimajući kao relevantne samo zato da bi nekome naneo političku štetu u skupštini", zaključio je Gajić.

Teme