Web Analytics
Izveštaj: Smanjenje zavisnosti EU od ruske nafte za 90 odsto - BetaRS

Izveštaj: Smanjenje zavisnosti EU od ruske nafte za 90 odsto

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.10.2023 | access_time 16:30
Izveštaj: Smanjenje zavisnosti EU od ruske nafte za 90 odsto
Evropska unija drastično je smanjila svoju zavisnost od ruskih fosilnih goriva smanjivši uvoz nafte 90 odsto i gasa za 48,4 odsto, navodi ovogodišnji izveštaj o stanju energetske unije objavljen danas.

Pregled strategije EU o energetici opisuje da je blok od 27 država koherentno odgovorio na rusku agresiju u Ukrajini i sprečio da Moskva svojim izvozom energije naoružava svoje snage.

Izveštaj koji je predstavio statističke podatke i razvoj politika navodi da je EU je smanjila potražnju za gasom za više od 18 odsto u poređenju sa prethodnih pet godina, uštedivši oko 53 milijarde kubnih metara gasa.

Pored smanjene potražnje za energijom povećan je i udeo koji dolazi iz obnovljivih izvora iz kojih je prošle godine proizvedeno 39 odsto struje. U maju su vetar i sunce prvi put nadmašili proizvodnju iz fosilnih goriva.

Uz to je EU za tri odsto smanjila emisiju zagađujućih gasova koji dovode do "efekta staklene bašte".

EU i vlade država članica pokazuje pozitivne rezultate REPoverEU plana, njegovih mera ali i da su rezerve gasa pune. Izveštaj objavljen na sajtu Evropske komisije pokazuje da je Evropa uspela da izbegne poremećaje u snadbevanju energijom, ublažila pritisak na energetska tržišta i cene i nastavila reformu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije