Web Analytics
Vučić poručio policajcima: Kad imate i najmanju sumnju da je neko dete nestalo aktivirajte sistem - BetaRS

Vučić poručio policajcima: Kad imate i najmanju sumnju da je neko dete nestalo aktivirajte sistem

Politika | 25.10.2023 | access_time 10:30
Vučić poručio policajcima: Kad imate i najmanju sumnju da je neko dete nestalo aktivirajte sistem
Foto: Milan Obradovic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas policajcima da kad imaju i najmanju sumnju da je neko dete nestalo, aktiviraju sistem "Pronađi me", jer oni o tome odlučuju kad dobiju prijavu.

"I sebi i drugima u državi kažem, izgradili smo stotine kilometara puteva i hiljade mostova, ali od svega toga je važniji život jednog deteta", rekao je Vučić na svečanosti puštanja u rad sistema za hitno obaveštavanje u slučaju nestanka nekog deteta Amber alert, odnosno "Pronađi me".

On je podsetio da se pravi karakter društva oslikava u tome kako se odnosi prema deci, jer bez brige o njima, najranjivijem delu društva, nema ni brige o budućnosti zemlje.

"Ukupan broj raspisanih objava u protekle dve godine za nestalim maloletnim licima je bio 3.889 od čega je 3.859 obustavljeno. Dakle za 30 nije obustavljeno, to je 30 dece", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako sistem "Pronađi me" pomogne da se samo jedno dete u naredne dve godine pronađe, sav angažman Ministarstva unutrašnjih poslova, vlade, države, uložene pare za sistem, su se mnogostruko isplatile.

"Život svakog deteta je neuporedivo važniji od svega drugog. To zvuči kao patetična floskula ali je potpuno istinito", naglasio je Vučić.

On je naveo da je vršnjačkog nasila danas mnogo manje nego pre 20, 40 godina ali je puno vidljivije zahvaljujući socijalnim mrežama.

"To nasilje ostavlja trajne posledice na decu koje se ispoljavaju u kasnijem periodu", rekao Vučić navodeći da je zadatak da se na njegovom smanjenju još više radi.

Teme