Web Analytics
Kina izgradila najvišu meteo stanicu na planini Kunlun - BetaRS

Kina izgradila najvišu meteo stanicu na planini Kunlun

Tehnologija | 25.10.2023 | access_time 11:35
Kina izgradila najvišu meteo stanicu na planini Kunlun
FOTO: Fotografija iz vazduha prikazuje pogled na snegom prekrivene planine Kunlun, u autonomnoj regiji Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine (Sinhua/Điang Veniao)

Tim kineskih istraživača saopštio je da je izgradio automatizovanu meteorološku stanicu na 5.896 metara nadmorske visine u planinama Kunlun u severozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Sinđiang Ujgur.


Kako prenosi Sinhua, nova stanica, puštena u rad 22. oktobra, sada je najviša u planinama Kunlun. To je označilo završetak mreže posmatračkih stanica u srednjem delu planine Kunlun na severnoj padini Ćinghai-Tibetanske visoravni, poznatoj kao "krov sveta".


Tim je predvodio Institut za fiziku atmosfere pri Kineskoj akademiji nauka i meteorološka služba Sinđijang-ujgurskog autonomnog regiona. Proveli su tri meseca boreći se sa teškim vremenskim uslovima i savladavajući visinsku bolest da bi završili izgradnju meteorološke stanice.


Prema rečima Lu Rijua, člana tima sa Instituta, visoravan je sve toplija i vlažnija, a južni Sinđiang takođe beleži sve veći broj ekstremnih vremenskih pojava poslednjih godina. Razjašnjavanje evolucije energije vodene pare u vezi sa klimatskim promenama i otkrivanje mogućih mehanizama iza ovih promena i njihovih mogućih uticaja ključna su granična naučna pitanja.


Lu je dodao da će nova meteorološka stanica obezbediti naučnicima vredne meteorološke podatke za proučavanje vremenskih procesa na velikim nadmorskim visinama, klimatskih promena i jedinstvenih karakteristika padavina u planinama Kunlun.

Teme