Web Analytics
Kremlj: Vežbali smo obiman nuklearni napad kopnom, morem i vazduhom - BetaRS

Kremlj: Vežbali smo obiman nuklearni napad kopnom, morem i vazduhom

Svet | 26.10.2023 | access_time 09:10
Kremlj: Vežbali smo obiman nuklearni napad kopnom, morem i vazduhom
Foto: Pixabay

Rusija je uspešno testirala svoju sposobnost da izvrši obiman nuklearni napad kopnom, morem i vazduhom, saopštio je Kremlj danas.

"Tokom treninga su izvršena lansiranja balističkih i krstarećih raketa", navodi se u saopštenju Kremlja o nuklearnoj vežbi, prenosi agencija Rojters.

Vežba, koja je uključivala probno lansiranje projektila iz vojnog silosa, sa nuklearne podmornice i iz aviona bombardera dugog dometa, izvedena je u vreme kada Moskva tvrdi da je u egzistencijalnom sukobu sa Zapadom oko Ukrajine.

U vreme najviših tenzija u odnosima sa Zapadom od kubanske raketne krize 1962. godine, Rusija, koja ima najveći nuklearni arsenal na svetu, nastoji da poništi ratifikaciju sporazuma o zabrani nuklearnih proba kako bi se uskladila sa SAD.

Ruska državna televizija prikazala je kako ministar odbrane Sergej Šojgu putem video veze izveštava predsednika Vladimira Putina o vežbi, koju je opisao kao probu za "obimni nuklearni udar" koji bi bio odgovor na nuklearni napad agresora.

Interkontinentalna balistička raketa "Jars" ispaljena je sa poligona ka meti na dalekom istoku Rusije, podmornica na nuklearni pogon ispalila je balističku raketu iz Barencovog mora, dok su bombarderi Tu-95MS testirali krstareće rakete, naveo je Kremlj.

"Testirani su stepen pripremljenosti organa vojnog komandovanja i veštine višeg i operativnog osoblja u organizovanju trupa. Zacrtani zadaci su tokom vežbe u potpunosti realizovani", dodao je Kremlj.

Rusija s vremena na vreme izvodi takve vežbe da testira takozvanu nuklearnu trijadu. SAD takođe izvode redovne nuklearne vežbe.

Moskva je saopštila da, uprkos procesu deratifikacije, ne planira da odustane od moratorijuma na nuklearne probe iz 1992. godine, prema Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani testiranja (CTBT), koji je potpisala.

Rusija navodi da bi obnovila takva testiranja samo ako bi SAD to učinile prve i dodaje da je započela proces deratifikacije CTBT samo da bi se uskladila sa Vašingtonom koji je potpisao, ali nikada nije ratifikovao taj dokument.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika