Web Analytics
Poziv UNDP inovatorima u Srbiji da prijave ideje za zelenu tranziciju - BetaRS

Poziv UNDP inovatorima u Srbiji da prijave ideje za zelenu tranziciju

Životna sredina | Izvor: Beta | 26.10.2023 | access_time 10:25
Poziv UNDP inovatorima u Srbiji da prijave ideje za zelenu tranziciju
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji pozvao je danas organizacije i institucije da predlože inovativna poslovna rešenja za zelenu tranziciju.

UNDP je poziv uputio javnim i privatnim preduzećima, istraživačkim institucijama, organizacijama civilnog društva, udruženjima poljoprivrednika, zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima, lokalnim samoupravama i upravljačima zaštićenih područja.

Ideje mogu biti u oblastima Zelene agende za Zapadni Balkan - dekarbonizaciji (smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte), smanjenju zagađenja životne sredine sa fokusom na čist vazduh, zaštiti i očuvanju prirode i biološkog diverziteta i uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju otvoren je u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji" koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Najbolji pristigli predlozi dobiće mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj, dok će za najuspešnije biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi bili primenjeni u praksi.

Prijavljivanje na poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju je isključivo elektronskim putem, a rok je 24. novembar u 16 časova, kada se završava i poslednji ciklus selekcije rešenja za zelenu tranziciju koja će dobiti podršku do kraja ove godine.

Zahvaljujući podršci EU i Vlade Švajcarske u ukupnom iznosu od 1,8 miliona dolara koja je dodeljena u prethodnim ciklusima ovog javnog poziva, inovatori u oblasti zelene tranzicije u Srbiji trenutno realizuju 31 rešenje. 

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina