Web Analytics
Radeta: Budžet za 2024. godinu neće podići standard građana - BetaRS

Radeta: Budžet za 2024. godinu neće podići standard građana

Politika | 26.10.2023 | access_time 14:50
Radeta: Budžet za 2024. godinu neće podići standard građana
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednica Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je danas da budžet koji je usvojila Skupština Srbije neće podići standard građana, kako je to najavio ministar finansija Siniša Mali, jer ne predviđa da najniže penzije i minimalne zarade budu na nivou najjeftinije potrošačke korpe.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da su u Zakon o budžetu za 2024. godinu ostale sve one stavke protiv kojih se radikali bore decenijama.

"I dalje će se iz budžeta finansirati nevladine organizacije, čak i one antisrpske. Nastavljeno je i finansiranje nepotrebnih agencija kojih, po našim procenama ima oko 115, i koje služe za domljavanje stranačkih kadrova", istakla je Radeta.

Naglasila je da su ostali i misteriozni skriveni troškovi po ministarstvima na koje odlaze milijarde dinara.

"Kada bi se iz budžeta ukonili ovi troškovi bilo bi novca za povećanje minimalnih penzija i plata do nivoa najjeftinije potrošačke korpe", rekla je Radeta.

Istakla je i da je vladajuća većina za poslednju sednicu Skupštine pre izbora rešila da "očisti fioke", pa je bilo 60 tačaka dnevnog reda objedinjenih u jednu tačku, a "na dnevnom redu su se našli neki izuzetno važni predlozi zakona poput Leks specijalisa za Ekspo 2027, Zakon o trgovinskom sporazumu sa Kinom, Zakon o novim zaduženjima i naravno, najvažninji Zakona o budžetu za 2024. godinu".

Radeta je naglasila da se u Skupštini Srbije uopšte nije vodila rasprava o predloženim zakonima i da iz izlaganja, kako poslanika vladajuće većine, tako i opozicije, nije moglo da se sazna ništa o tim propisima ni o budžetu.

"Poslanici su koristili vreme u skupštini za predizbornu kampanju", istakla je ona.

Radeta je dodala i da radikali "nisu preterano oduševljeni" činjenicom da su Srbija i Beograd izašli u susret košarkaškom klubu "Makabi" iz Tel Aviva koji će svoje utakmice u Evrokupu igrati u Beogradu kao domaćin.

"U ovom trenutku to nam nije trebalo. Bili bi spokojniji da Beograd nije bio toliko velikodušan", naglasila je Radeta.

Podvukla je da radikali nemaju ništa protiv Izraela i da smatraju da Izrael treba da ima svoju državu, ali da isto tako smatraju i da Palestinci treba da imaju svoju državu.

"Najboje rešenje bi bilo kada bi se stvari vratile kakve su bile 1967. i kada bi Jerusalim bio podeljen", zaključila je Radeta.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme