Web Analytics
Zajednički poziv organizacija civilnog društva vlasti za podršku saradnje građana Srbije i Kosova - BetaRS

Zajednički poziv organizacija civilnog društva vlasti za podršku saradnje građana Srbije i Kosova

Društvo | 26.10.2023 | access_time 16:20
Zajednički poziv organizacija civilnog društva vlasti za podršku saradnje građana Srbije i Kosova
Foto: Beta/Ana Slović
 Organizacije civilnog društva sa Kosova i iz Srbije su danas pozvale vlasti na svim nivoima da podrže korake za izgradnju saradnje građana tih dveju strana u skladu sa uslovima "mape puta" za normalizaciju odnosa.

Ocenili su da oružano rešavanje sukoba ne sme da bude alternativa dijalogu, bez obzira koliko bi dijalog mogao da traje.

"Nasilni događaj 24. septembra snažno je uticao na odnose unutar i između Kosova i Srbije, u vreme kada su oni već bili u silaznoj putanji. Narativ podele, koji proizlazi iz politike, medija i drugih mesta, podstiče tenzije. Mnogi su navodno već otišli, ili planiraju da odu, ne samo sa severa Kosova, već iz celog regiona", naveli su u saopštenju.

Istakli su da je od presudne važnosti da se ljudi zajedno "suprotstave narativima koji stvaraju sukobe" i ostanu otvoreni prema novim kanalima komunikacije i novim izvorima informacija.

Neki od potpisnika ove inicijative su Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Aktiv.

Teme