Web Analytics
Vučić nastavio razgovore u Briselu, sastao se sa Borelom i Lajčakom - BetaRS

Vučić nastavio razgovore u Briselu, sastao se sa Borelom i Lajčakom

Politika | 26.10.2023 | access_time 17:10
Vučić nastavio razgovore u Briselu, sastao se sa Borelom i Lajčakom
Foto: Frederic Sierakowski
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas u Briselu razgovore sa evropskim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, posle sastanka na kojem su bili i lideri Nemačke, Francuske i Italije.

Vučić se sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, javio je RTS.

Prethodno su Borel, Lajčak, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i lideri Francuske, Nemačke i Italije, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Đorđa Meloni odvojeno razgovarali sa Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Oba sastanka su trajala oko pola sata.

Po završetku sastanka sa šestorkom, Kurti je napustio hotel u kojem se održavaju razgovori i nije davao izjave medijima.

Uoči odvojenih sastanaka sa Kurtijem i Vučićem, portparol EU Peter Stano rekao je da je "zaista vreme" da dve strane "nastave sa deeskalacijom i da se vrate dijalogu".

"EU želi da dve strane ispune obaveze preuzete u dijalogu i da krenu napred. Status kvo je neodrživ i videli smo koliko je opasan", kazao je Stano.

Naveo je da je na sastancima "velike petorke" sa Kurtijem i Vučićem 21. oktobra bilo reči "o nekoliko ideja, uključujući moderan predlog za statut Zajednice srpskih opština (ZSO), na koji strane treba da odgovore".
 
Vučić nastavio razgovore u Briselu, sastao se sa Borelom i Lajčakom
BETAPHOTO/European Council/Dario Pignatelli


Vučić je sinoć izjavio da će u Briselu sa evropskim liderima razgovarati o predlogu "velike petorke" za formiranje ZSO i drugim temama iz dijaloga Beograda i Prištine.

"Petorka je (21. oktobra) donela predlog o načinu formiranja ZSO, mi smo dali odgovore i sugestije, ali ne mogu da otkrivam detalje. Spremni smo da razgovaramo o tome, kucaju na otvorena vrata kada je Beograd u pitanju", rekao je Vučić sinoć za RTS.

Teme