Web Analytics
Marija Korina Mačado je pobednica opozicionih predizbora u Venecueli sa 93 odsto glasova - BetaRS

Marija Korina Mačado je pobednica opozicionih predizbora u Venecueli sa 93 odsto glasova

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.10.2023 | access_time 18:10
Marija Korina Mačado je pobednica opozicionih predizbora u Venecueli sa 93 odsto glasova
Kritičarka vlasti Venecuele Marija Korina Mačado proglašena je danas pobednicom predizbora održanih u nedelju za izbor predsedničkog kandidata opozicije na izborima 2024. godine, koje je vlada proglasila nelegitimnim.

Mačado je na predizborima pobedila sa čak 93 odsto glasova 2,4 miliona glasača u zemlji i inostranstvu gde živi više od 7,7 miliona nekadašnjih stanovnika Venecuele koji su pobegli od siromaštva i opšte krize.

Uprkos uveravanjima vlade sadašnjeg predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji će se dogodine još jednom kandidovati, da će opoziciji biti dozvoljeno da izabere svog kandidata, tužioci su pokrenuli krivičnu istragu protiv organizatora opozicionih predizbora po optužbama za prevaru i uzurpaciju vlasti, a Vlada je zabranila da se Mačado kandiduje na izborima iduće godine.

Vlada na čelu sa Madurom se prošle nedelje načelno složila da dozvoli opoziciji da izabere svog kandidata za predsedničke izbore 2024. godine, ali ranije je redovno kršila sporazume.

Predsednik Narodne skupštine Horhe Rodriges tvrdi da je odziv birača kojeg je saopštila opoziciona komisija matematički "nemoguć" s obzirom na broj dostupnih biračkih centara i vreme koje je potrebno jednoj osobi da glasa.

Glavni državni tužilac je rekao da će istraga protiv organizatora predizbora ispitati i navode koji uključuju krađu identiteta i pranje novca.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika