Web Analytics
Vojska SAD napala položaje iranskih Čuvara revolucije u Siriji - BetaRS

Vojska SAD napala položaje iranskih Čuvara revolucije u Siriji

Svet | 27.10.2023 | access_time 09:35
Vojska SAD napala položaje iranskih Čuvara revolucije u Siriji
Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
SAD su rano jutros sprovele udare na dva objekta koje koriste iranski "Čuvari revolucije" i "povezane grupe" na istoku Sirije, objavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Udari su odgovor na niz napada dronovima i raketama na američke baze i osoblje u regionu koji su počeli početkom prošle nedelje. 

"Ti udari legitimne odbrane i preciznosti su odgovor na niz tekućih napada, uglavnom promašenih, na američko osoblje u Iraku i u Siriji od strane milicija koje podržava Iran", rekao je Lojd Ostin u saopštenju. 

Pentagon je objavio sprovođenje ove dve operacije pošto je predsednik SAD Džo Bajden uputio poruku iranskom vrhovnom vođi Ajatoli Hameneiju da ga upozori protiv bilo kakvog napada uperenog protiv američkih vojnika, koji preti da izazove širenje rata između Izraela i Hamasa.

"Direktna poruka je poslata. Neću reći ništa više", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Prema Pentagonu jedan američki državljanin je umro od srčanog udara dok se sklanjao tokom jednog od ovih napada a 21 članova američkog osoblja lakše je povređeno i već su se vratili na svoje dužnosti.

Predsednik Džo Bajden je naredio te udare da bi bilo jasno da SAD neće tolerisati takve napade i da će se same braniti kao i svoje osoblje i njihove interese,  upozorio je Ostin.

"Ti udari u samoodbrani i potpuno ciljani odvojeni su i nepovezani sa tekućim sukobom između Izraela i Hamasa i ne predstavljaju promenu u našem pristupu, u vezi tog rata", dodao je Ostin.

Prema Pentagonu od 17. oktobra bilo je najmanje 19 napada na američke baze i osoblje u Iraku i Siriji, uključujući tri nova napada juče.

Dva napada bila su napadi dronovima na vazduhoplovnu bazu Al Asad u Iraku i na garnizon Al Tanaf u Siriji. 

Oružane grupe bliske Iranu zapretile su da će zauzeti američke baze na Bliskom istoku zbog podrške Vašingtona Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta na blasti u pojasu Gaze i blizak Teheranu.

Ajatola Kamenei je u sredu optužio SAD da na neki način upravljaju operacijama Izraela protiv Hamasa. Istog dana je Džo Bajden uputio upozrenje Iranu protiv bilo kakvog napada na američke trupe.

"Moje upozorenje ajatoli je da ako nastave da deluju protiv tih trupa mi ćemo uzvratiti, i treba da budu spremni. To nema nikakve veze sa Izraelom", rekao je Bajden. 

Vašington ima oko 900 vojnika u Siriji i gotovo 2.500 u Iraku koji se bore protiv Islamske države i često sprovode napade protiv njenih pripadnika.

Visokoi američki odbrambeni zvaničnik rekao je da udari nisu namenjeni da prošire sukob u regionu već da primoraju Iran da naloži tim milicijama da prekinu sa napadima na američke baze i osoblje, prenosi agencija AP.

Administracija predsednika Bajdena nije optužila Iran da ima direktnu ulogu u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, navodeći da za sada izgleda da Teheran nije unapred znao za napad. Ali SAD su istakle da je Iran dugo podržavao Hamas i izrazile zabrinutost da bi Iran i grupe preko kojih deluje mogli da pretvore taj sukob u širi rat.

Američki ministar odbrane Ostin rekao je da SAD ne žele širi sukob ali ako grupe koje podržava Iran nastave sa takvim delovanjem, SAD neće oklevati da preduzme dodatne akcije da zaštiti svoje snage.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika