Web Analytics
Glavaš ponovo osuđen za zločine nad Srbima u Osijeku 1991. na sedam godina zatvora - BetaRS

Glavaš ponovo osuđen za zločine nad Srbima u Osijeku 1991. na sedam godina zatvora

Region | 27.10.2023 | access_time 12:30
Glavaš ponovo osuđen za zločine nad Srbima u Osijeku 1991. na sedam godina zatvora
Foto: Dario Grzelj
Županijski sud u Zagrebu danas je na ponovljenom suđenju nepravosnažno osudio jednog od osnivača Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivšeg poslanika u Saboru Branimira Glavaša na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991.  u slučajevima poznatim kao kao “Selotejp” i “Garaža”.


Reč je o slučajevima u kojima se Glavaš po komandnoj odgovornosti tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš.

Glavaš je dobio godinu dana manju kaznu nego na prvom suđenju kada je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora. Do pravosnažnosti te presude 2015. godine Glavaš je odslužio većinu kazne u zatvorima u BiH gde je pobegao uoči izricanja prve presude.

Ta presuda je ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Još jedno suđenje počelo je 2017, a potom i 2021. 

Na ponovljenom suđenju u Zagrebu, uz Glavaša su na zatvorske kazne nepravosnažno osuđeni i suoptuženi Gordana Getoš Magdić na četiri godine zatvora, a Dino Kontić i Zdravko Dragić na po tri godine, ali njih dvojica nisu došla na izricanje presude.

Još dvojica optuženih u međuvremenu su umrla zbog čega je i optužnica bila izmenjena.

Svi optuženi od početka odbacuju optužbe, a Glavaš je najpre tvrdio da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ, a kasnije i da mu se sudi pod pritiskom međunarodne zajednice i poslanika srpske manjine Milorada Pupovca.

Teme