Web Analytics
Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Rudnik litijuma u Srbiji je neokolonijalna želja EU i Vlade - BetaRS

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Rudnik litijuma u Srbiji je neokolonijalna želja EU i Vlade

Životna sredina | Izvor: Beta | 27.10.2023 | access_time 14:10
Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Rudnik litijuma u Srbiji je neokolonijalna želja EU i Vlade
Pismo o namerama Evropske komisije (EK) i Vlade Srbije o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum je neokolonijalni spisak želja Evrope koja planira da ostvari sa izdajničkom politikom Vlade Srbije, izjavila je danas predstavnica Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu Marija Alimpić.

"Taj 'papir' je ništa drugo do neokolonijalni spisak želja koji EK planira da ostvari lažima u saradnji sa izdajničkom politikom zemlje domaćina", rekla je Alimpić za Betu.

EK i Vlada Srbije potpisali su 22. septembra ove godine, kako je preneo portal Demostat, Pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Srbija je, zbog protesta građana, u januaru 2022. godine ukinula projekat "Jadar" o eksploataciji litijuma iz rudnika u dolini Jadra, koji je planirala da otvori australijska kompanija Rio Tinto jer se taj mineral koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i telefone.

Alimpić je rekla da je Vlada Srbije potpisivanjem tog pisma sa EK pokazala podanički i izdajnički karakter, radeći čak i protivno svojim uredbama.

"Srbija nije zemlja sirovina nego zemlja ljudi, prirode i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Projekat 'Jadar' je ukinut zbog negodovanja javnosti, ali i zbog toga što krši brojne domaće i međunarodne zakone, među kojima i Bernsku konvenciju", rekla je Alimpić.

Podsetila je da je Sekretarijat Bernske konvencije, po žalbi Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", stavio državu Srbiju pod monitoring.

Ne može, kako je rekla, "EK, ni bilo ko iz Vlade Srbije da donosi odluke od statusnog značaja za druge, za njihov život i budućnost".

"Srbija nije član EU koja želi da uskladimo svoje zakonodavstvo sa njenim, ali ipak prenebregava činjenicu da bi Srbija rudarskim projektima, kao što je eksploatacija litijuma u dolini Jadra kod Loznice kršila zakone i pogazila slobodnu volju naroda", rekla je Alimpić.

Dodala je da i "sama EU krši međunarodne zakone, podrškom nezakonitom otcepljenju, odnosno otimanju dela teritorije Srbije, Kosova i Metohije, pa bi sad isto to da uradi sa Jadrom i Rađevinom".

Navela je da se dvostruki ekološki "standardi" i "održivo" rudarstvo moglo videti kako ih evropske kompanije primenjuju u Africi, Australiji i Južnoj Americi.

"Nikakvi dogovori licemernih predstavnika ugovornih strana ne mogu i neće promeniti odluku naroda Rađevine, Jadra i cele Srbije da ovog rudnika ne bude i neće ga biti", rekla je Alimpić.

Navela je da je "bolje da se EU pozabavi problemima u svom dvorištu jer će probleme u srpskom dvorištu rešavati narod Srbije".

"Ovo pismo o namerama o 'strateškom partnerstvu' u pogledu kritičnih sirovina je samo još jedan neostvariv uslov za ulazak u EU, na čemu im se zahvaljujemo. Rađevina, Jadar i Srbija su mnogo stariji koncept od EK, EU i litijumskih baterija", rekla je Alimpić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina