Web Analytics
Gajić: Srbija ne može u EU u dogledno vreme, težiti članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru - BetaRS

Gajić: Srbija ne može u EU u dogledno vreme, težiti članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru

Politika | 27.10.2023 | access_time 15:40
Gajić: Srbija ne može u EU u dogledno vreme, težiti članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru
Foto:Narodna stranka
 Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da ne postoji mogućnost da Srbija uđe u EU "u narednih nekoliko decenija" i da bi trebalo da teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), koji čine države EU, Švajcarska i Norveška.


Gajić je naveo da je proširenje EU "formalno zaustavio predsednik Francuske Emanuel Makron pre nekoliko godina, kada je rekao da nema proširenja dok se EU ne reformiše".
 
"Francuska je najavila da će se u toj državi o proširenju EU odlučivati referendumom, a ako i ostale članice unije uvedu taj uslov, Srbija ne bi mogla da prođe u više od četiri članice EU – Grčkoj, Kipru, Rumuniji i Bugarskoj", rekao je Gajić televiziji KTV iz Zrenjanina.


Ocenio je da EU ne želi proširenje, ne samo u odnosu na Srbiju nego i na sve države Zapadnog Balkana.
 
"Lično mislim da nijedna država Zapadnog Balkana nikada neće ući u EU i ne vidim argumente koji to pobijaju", naveo je Gajić.


Dodao je da sa druge strane, nekoliko najvažnijih država EU traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, kao uslov za napredovanje ka EU.


"Ako to postane i formalni uslov u poglavlju 35 u pregovorima o članstvu u EU, onda bi Srbija trebalo da kaže 'ne, hvala'", rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Teme