Web Analytics
Rusija imenovala novog načelnika vazduhoplovnih snaga - BetaRS

Rusija imenovala novog načelnika vazduhoplovnih snaga

Svet | Izvor: Beta-AP | 27.10.2023 | access_time 21:50
Rusija imenovala novog načelnika vazduhoplovnih snaga
General-pukovnik Viktor Afzalov (55) je novi zapovednik vazduhoplovnih snaga Rusije, zamenivši na tom mestu general-pukovnika Sergeja Surovikina (57), smenjenog posle kratke junske pobune plaćeničke formacije Vagner protiv vojnog establišmenta u Moskvi.

Imenovanje je danas na svom sajtu objavilo Ministarstva odbrane: Afzalov je od vršioca dužnosti šefa vazduhoplovnih snaga Rusije što je postao sredinom avgusta, sada postao šef sa svim ovlašćenjima.

Postavljanje Afzalova je u državnim medijima najavljeno prošle sedmice.

Veruje se da je Surovikin imao bliske veze sa sada pokojnim šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je pokrenuo oružanu pobunu radi smenjivanja ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog generalštaba Valerija Gerasimova.

Prigožin je obojicu optužio za podrivanje Vagnerovih snaga koje su bile ključne za uspeh borbi na istoku Ukrajine.

Posle odustajanja Prigožina od pohoda njegovih trupa na Moskvu, Surovikin je nestao iz javnosti, a izveštaji o njegovom smenjivanju su se pojavili dan pre no što su avgusta Prigožin i njegovi najbliži ljudi poginuli kada se iz još nepoznatih razloga srušio privatni avion kojim su iz Moskve leteli za Sankt Peterburg.

Surovikin je komandovao ruskim snagama u Ukrajini od oktobra 2022. godine do januara ove godine, kada ga je u toj ulozi zamenio Gerasimov.

Teme