Web Analytics
Izraelska vojska gađala podzemnu mrežu Hamasa u vazdušnim napadima u Gazi - BetaRS

Izraelska vojska gađala podzemnu mrežu Hamasa u vazdušnim napadima u Gazi

Svet | 28.10.2023 | access_time 10:40
Izraelska vojska gađala podzemnu mrežu Hamasa u vazdušnim napadima u Gazi
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelska vojska saoštila je da je prethodne noći gađala mrežu tunela Hamasa, da je reč o "150 podzemnih meta" na severu pojasa Gaze, u sklopu intenzivnog bombardovanja.

Izrael je uveren da Hamas, palestinski islamistički pokret koji je na vlasti u Gazi, upravlja i organizuje svoje operacije iz te ogromne mreže podzemnih tunela i da su tu skladišta naoružanja i vojne opreme.

"Tokom noći borbeni avioni izraelskih odbrambenih snaga udarili su na 150 podzemnih meta na severu pojasa Gaze čije tunele koriste teroristi, podzemne borbene lokacije i drugu podzemnu infrastrukturu. Više terorista Hamasa je ubijeno", navodi se u saopštenju.

Pojas Gaze je odsečen od sveta od juče zbog prekida telekomunikacija i interneta.

Izraelska vojska tvrdi da je ubijen jedan od vođa Hamasa koji je bio zadužen za dronove i vazdušnu odbranu.

"Asem Abu Rakaba učestvovao je u organizaciji masakra na zajednice koje su u pograničnom delu pojasa Gaze 7. oktobra", navela je izraelska vojska. Dodala je da je on "upravljao teroristima" koji su ušli u Izrael paraglajderima i da je bio odgovoran za napade dronovima na izraelske odbrambene snage.

"Bombardujemo pojas Gaze nikad viđenim intenzitetom, iz vazduha, na tlu i pod zemljom" rekao je jedan visoki izraelski oficir uključen u operacije na jugu Izraela preko vojnog naloga na mreži X i dodao da će biti eliminisan svaki terorista, prvog ili drugog ranga kao i sva teroristička infrastruktura Hamasa.

Od rata 2014. je Hamas je izgradio podzemne tunele u pojasu Gaze, kažu vojni stručnjaci.

Prema njima, pripadnici Hamasa se nalaze na 30 do 40 metara pod zemljom, i cirkulišu van dometa udara. Baterije za lansiranje raketa skrivene su na nekoliko metara dubine i mogu da izađu preko posebnih sistema otvora.

Izraelska vojska je intenzivno bombardovala te tunele 2021. ali jedan deo mreže joj je sigurno poznat dok je drugi deo ostao tajna.

Bombardovanje je nastavljeno danas u pojasu Gaze, meti opsežnih izraelskih napada tri nedelje posle masakra koji je izvršio Hamas na izraelskoj teritoriji, kada je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, po podacima izraelskih vlasti.

Prema izraelskoj vojsci, oteto je 229 talaca, Izraelaca, osoba sa dvojnim državljanstvom ili stranaca, i oni se trenutno drže u zatočeništvu u pojasu Gaze. Do sada su oslobođena samo četiri taoca, dve Amerikanke i dve Izraelke.

Prema poslednjim podacima ministarstva zdravlja Hamasa, u Gazi je poginulo je 7.326 ljudi, većinom civila među kojima je više od 3.000 dece, u izraelskim bombardovanjima u znak odmazde od 7. oktobra.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika