Web Analytics
Izrael ponovo naredio stanovnicima severa Gaze da se hitno premeste na jug - BetaRS

Izrael ponovo naredio stanovnicima severa Gaze da se hitno premeste na jug

Svet | 28.10.2023 | access_time 16:50
Izrael ponovo naredio stanovnicima severa Gaze da se hitno premeste na jug
Foto: Beta/Screenshot/X

Izraelska vojska je danas ponovo naredila Palestincima na severu pojasa Gaze i u Gaza Sitiju da se premeste na jug tog pojasa dok njeni vojnici šire kopnenu operaciju na toj teritoriji.

Vojni portparol, kontra-admiral Daniel Hagari, u videu na platformi Iks (X) poručio: "Ovo je hitan vojni savet Izraelskih odbrambenih snaga: Apelujemo na sve stanovnike severne Gaze i Gaza Sitija da se radi svoje neposredne bezbednosti hitno premeste na jug. Ovo je privremena mera. Povratak na sever Gaze će biti moguć kada prestanu intenzivna neprijateljstva".

Izrael je danas pokrenuo širu kopnenu operaciju pošto je prekinuo komunikacije i skoro potpuno odsekao Gazu od spoljnog sveta pojačanim bombardovanjem i artiljerijskom vatrom prošle neoći.

Stanovnici Gaze su to bombardovanje opisali kao najitenzivnije u tronedeljenom ratu.

Druge zemlje, zvaničnici UN i agencija za pomoć su upozorili na tešku situaciju u Gazi.

Broj poginulih u toj gusto naseljenoj enklavi kojom vlada islamski ekstremitički Hamas je premašio 7.700, po podacima tamošnjeg Minstarstva zdravlja.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je izjavio danas popodne da je ta zemlja "prešla u novu fazu" rata protiv Hamasa, nakon što su kopnene snage ušle u pojas Gaze i borbeni avioni bombardovali ciljeve "terorista" na toj palestinskoj teritoriji protekle noći.

"Zemlja u Gazi se tresla. Mi smo napali nad zemljom i pod zemljom, napali smo terorističke operativce svakog ranga, na svim mestima. Komande snagama su jasne: operacija će se nastaviti do nove naredbe", rekao je Galant, preneli su izraelski mediji.

On se danas sastao sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, uključujući vojsku i obaveštajnu službu Mosad i unutrašnju bezbednosnu službu Šin bet.

"Što se tiče drugih područja spremni smo da branimo izraelske građane da čuvamo njihovu bezbednost. Mi to radimo na severu, centru i svuda", rekao je minsitar.

Iz kabineta ministra je saopšteno da je Galant dao "instrukcije za akciju koje se tiču glavnih nastojanja" u ratu, uključujući vojni, napor da se oslobode zarobljeni, civilni i humanitarni.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je u međuvremenu ocenio da su intenzivni napadi sa kopna i iz vazduha doveli krizu u Gazi na novi nivo nasilja i bola.

On je to rekao pošto je Gaza odsečena od spoljnog sveta zbog prekida komunikacija.

Upozorio je da je to samo još više pojačalo bedu i patnje civila na palestinskoj teritoriji, jer kola hitne pomoći i civilna odbrana više ne mogu da utvrde gde su ranjeni.

Galant je najavio da će se sutra sastati s porodicima talaca koje palestinski ekstremisti drže u pojasu Gaze od 7. oktobra, kada je počeo rat Hamasa i Izraela.

Porodice su danas upozorile da će početi da protestuju ako se s njima ne sastanu Galant i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Stotine članova porodica talaca su danas na centralnom trgu u Tel Avivu ispred Minstarstva odbrane Izraela u majicama na kojima piše "Vratite ih" i s fotografijama svojih rođaka uz potpis "Otet".

Porodice su rekle da traže sastanak zbog sve veće zabrinutosti za sudbinu svojih voljenih posle pojačanja napada izraelske vojske na pojas Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da cilja tunele u Gazi što je izazvalo strah porodica talaca jer se veruje da su oni zatočeni baš tamo, pod zemljom, te da vojni lideri ne brinu o njihovim životima.

"Porodice su duboko zabrinute za svoje voljene. Oni osećaju da su ostavljeni i da niko o njima ne brine. Niko sa njima ne razgovora. Niko ne objašnjava šta se dešava", rekla je Miki Haimovic, bivša poslanica, sada portparolka te grupe.

U Gazi je, kako je vojska potvrdila, 229 talaca, a do sada su "iz humanitarnih razloga" oslobođene četiri žene: dve Amerikanke - majka i kćerka i dve starije Izraelke.

Izrael širi svoju kopnenu operaciju pešadijskim i oklopnim vozilima uz podršku žestokih udara iz vazduha i s mora, rekao je danas vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari.

On je jutros rekao da su pešadinske snage koje su sinoć ušle u Gazu, i dalje tamo i da ratuju.

Vojska je ranije nakratko ulazila u pojas Gaze, a danas su objavljeni video snimci okopnih vozila na otvorenim, peskovitim područjima u pojasu Gaze.

Saopšteno je da su borbeni avioni bombardovali desetine tunela Hamsa i podzemnih bunkera.

Novinari u Gazi koji su mogli da uspostave kontakt sa spoljnim svetom, rekli su da je u toku jako izraelsko bombardovanje na severu paletinske enklave zapčeto protekle noći.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika