Web Analytics
Izraelska glumica, Arapkinja, optužena za podsticanje na terorizam - BetaRS

Izraelska glumica, Arapkinja, optužena za podsticanje na terorizam

Svet | 29.10.2023 | access_time 15:30
Izraelska glumica, Arapkinja, optužena za podsticanje na terorizam
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Poznata izraelska glumica Maisa Abdel Hadi, koja je Arapkinja, optužena je za terorizam jer je na društvenim mrežama objavljivala fotografije i poruke povezane sa napadima palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra, objavili su danas pravosudni izvori.

Glumica koja živi u gradu Nazaretu na severu Izraela uhapšena je u ponedeljak i stavljena u dvodnevni pritvor jer je objavila fotografiju buldožera, koji probija ogradu između pojasa Gaze i Izraela na početku napada Hamasa u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, uz potpis "hajdemo u berlinskom stilu".

Abdel Hadi (37) je takođe objavila na Istragramu fotografiju starije Izraelke, jedne od 230 ljudi otetih i odvedenih u Gazu, uz komentar "ova dama će poživeti avanturu svog života".

Ministarstvo pravde je u saopštenju objavilo optužnicu, navodeći da se njeni postovi graniče sa "simpatijom, huškanjem i podrškom za terorističke akte". Datum početka sudskog procesa nije objavljen.

Sudeći po mnogobrojnim svedočenjima i tvrdnjama izraelske policije izraelski Arapi i Palestinci iz istočnog Jerusalima su otpuštani, izbacivani sa fakulteta i hapšeni jer su na društvenim mrežama izražavali solidarnost sa pojasom Gaze od početka rata izazvanog napadima islamskog ekstremističkog Hamasa.

U izraelskim bombardovanju u znak odmazde za napade 7.oktobra poginulo je više od 8.000 ljudi, velikom većinom civila.

Izraelski Arapi, koji čine petinu od oko devet miliona izraelskog stanovništva, su potomci Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji kada je stvoren Izrael 1948. godine.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika