Web Analytics
Šabić: Pismom penzionerima potvrđen odnos vlasti prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti - BetaRS

Šabić: Pismom penzionerima potvrđen odnos vlasti prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti

Politika | 30.10.2023 | access_time 12:25
Šabić: Pismom penzionerima potvrđen odnos vlasti prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti
Foto: Nenad Petrovic
Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da su pisma sa potpisom Aleksandra Vučića koja su poslata penzionerima u Srbiji na kućnu adresu potvrda nekorektnog odnosa vlasti prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je u saopštenju podsetio da je pre pet godina u identičnoj situaciji kao Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti sproveo postupak nadzora i podneo krivičnu prijavu za neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka, zbog sumnje da je neko iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) predao Srpskoj naprednoj stranci (SNS) bazu podataka o penzionerima.

Dodao je da tužilaštvo nije uradilo ništa po tom pitanju i da je penzionerima 2020. godine stiglo novo, slično pismo.

Prema njegovim rečima, time što je prošlo pet godina od izvršenja krivičnog dela, može se videti namera izvršilaca da se zaštite od odgovornosti nastupanjem zastarelosti.

"S tim u vezi novi postupak nadzora od strane poverenika trebalo bi da obezbedi odgovor na pitanje - da li SNS koristi bazu podataka koju je neko iz Fonda PIO nezakonito stavio na raspolaganje stranci pre 5 godina ili joj, kad god zatreba, iz Fonda PIO daju ažuriranu bazu ličnih podataka penzionera, vršeći nova krivična dela", stoji u saopštenju.

Teme