Web Analytics
Vučić: Srbija i Albanija znatno unapredile odnose na svim poljima od obostranog interesa - BetaRS

Vučić: Srbija i Albanija znatno unapredile odnose na svim poljima od obostranog interesa

Politika | 30.10.2023 | access_time 14:15
Vučić: Srbija i Albanija znatno unapredile odnose na svim poljima od obostranog interesa
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa odlazećim ambasadorom Albanije u Beogradu Iljirom Bočkom da su dve zemlje uspele da znatno unaprede odnose na svim poljima od obostranog interesa.

Vučić je rekao da je time "značajno ojačano" poverenje između dva naroda i da je to bila osnova za pokretanje inicijative Otvoreni Balkan, u kojoj učestvuje i Severna Makedonija, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

On je zahvalio Bočki na saradnji i ličnom doprinosu koji je dao izgradnji boljih odnosa Srbije i Albanije tokom devetogodišnjeg mandata, navodi se.

Vučić je ranije danas najavio da od 13. novembra počinje prijavljivanje za nove studentske kartice, koje će obezbeđivati različite popuste.

"Tim platnim karticama, studentskim karticama, moći ćete da dobijete 20 odsto popusta na vozne karte, 10 odsto popusta na avionske karte", rekao je Vučić u video-obraćanju na Instagramu.

Kazao je da će kartice studentima obezbediti popuste i za druge usluge u Srbiji - "od trgovinskih lanaca, naplata drumarine, do mnogih drugih stvari".

Govoreći o kritikama da studentske kartice već postoje, naveo je da postoje kartice za studentske domove, koje koristi 25.000 studenata.

Vučić je dodao da u Srbiji ima 245.000 studenata i da će za njih biti izrađeno isto toliko novih platnih kartica, za koje je naveo da su urađene u saradnji sa studentima.

On je razgovarao i sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti, saopštila je pres služba.

Donal Mekgetigan, šef Misije MMF-a koja završava dvonedeljnu posetu, rekao je da je Srbija postigla odlične rezultate, strogo poštujući preporuke MMF-a i sprovodeći ciljeve, definisane aranžmanom sa tom institucijom.

O tome, kako je rekao, svedoče rekordne devizne rezerve, dobri rezultati fiskalne politike, visok priliv direktnih stranih investicija, kao i podaci sa tržišta rada o snažnom rastu zaposlenosti.

On je naglasio da je Srbija pravovremeno reagovala adekvatnim ekonomskim merama na inflatorne pritiske i dodao da su očekivanja MMF-a da stopa inflacije na kraju godine bude na nivou ili niža od osam odsto.

Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predstavnici MMF-a pozdravili su korake, preduzete u cilju transformisanje i stabilizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) i ukazali na neophodnost ubrzanja restrukturiranja državnih preduzeća.

Vučić je zahvalio na oceni da Srbija odgovorno sprovodi program, dogovoren sa MMF-om. On je istakao da je sačuvana makroekonomska stabilnost, kao i dobro poslovno okruženje i dodao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima na globalnom tržištu, uspela da očuva ekonomiju, pa čak i da je dodatno ojača.

Odbor direktora MMF-a, na kojem će biti usvojen zaključak o uspešnosti druge revizije aranžmana, zasedaće 21. decembra.

Teme