Web Analytics
Putin sazvao sastanak zbog rulje koja je napala avion sa Izraelcima na aerodromu u Dagestanu - BetaRS

Putin sazvao sastanak zbog rulje koja je napala avion sa Izraelcima na aerodromu u Dagestanu

Svet | 30.10.2023 | access_time 22:05
Putin sazvao sastanak zbog rulje koja je napala avion sa Izraelcima na aerodromu u Dagestanu
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 Predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao je danas sastanak bezbednosnih i policijskih zvaničnika, dan nakon što je gnevna masa sa antisemitskim transparentima upala na jedan aerodrom na jugu Dagestana na koji je sleteo avion iz Izraela.


Stotine gnevnih muškaraca, od kojih su neki nosili transparente protiv Jevreja, istrčale su u nedelju uveče na pistu aerodroma u Mahačkali, glavnom gradu ovog pretežno muslimanskog regiona.

Njihova meta bili su izraelski putnici koji su doputovali iz Tel Aviva, javljaju ruski mediji. Više od 20 ljudi je tom prilikom povređeno, a dvoje je u kritičnom stanju, saopštilo je ministarstvo zdravlja Dagestana.

Među povređenima su policajci i civili, navodi se u saopštenju, a privedeno je najmanje 60 ljudi, saopštilo je lokalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da će se na bezbednosnom sastanku razgovarati o "pokušajima Zapada da iskoristi događaje na Bliskom istoku kako bi podelio (rusko) društvo".

"Dobro je poznato i očigledno da su jučerašnja dešavanja na aerodromu u Mahačkali dobrim delom rezultat spoljnog mešanja, što uključuje spoljni informativni uticaj", rekao je on novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare, ne obrazloživši na šta je tačno mislio.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti navela je reči guvernera Dagestana Sergeja Melikova da su nemiri koordinisani preko Telegram kanala koji vode "izdajnici" sa sedištem u Ukrajini - sa navodnim ciljem destabilizacije Dagestana i podsticanja nemira.

Prema navodima portala Medijazona, lokalni Telegram kanali su pre nemira objavili da "izbeglice iz Izraela" dolaze u Dagestan.

Nakon nekih od tih objava, besna gomila se u subotu okupila ispred hotela u dagestanskom gradu Hasavjurt, tražeći izraelske državljane koji su odseli u hotelu, ali je otišla pošto ih nije pronašla.

Jedan takav kanal osnovao je bivši ruski poslanik Ilja Ponomarjov, koji trenutno živi u Ukrajini i tvrdi da je umešan u gerilski pokret u Rusiji, saopštila je Mediazona.

Asošiejted pres nije mogao nezavisno da potvrdi navode Medijazone, a Ponomarjov je rekao da više nema nikakve veze sa pomenutim kanalom.

Ne zna se da li je protiv nekog od napadača na aerodromu podignuta optužnica, ali je ruski Istražni komitet saopštio da je otvorio krivičnu istragu zbog organizovanja masovnih nemira.

Rusija je uputila pažljivo sročenu kritiku obema stranama u ratu Izraela i Hamasa, a taj sukob pruža Moskvi nove mogućnosti da unapredi ulogu globalnog posrednika moći i stavi na iskušenje napore Zapada da je izoluje zbog rata koji je izazvala napavši Ukrajinu.

Besna masa koja je izjurila na aerodromsku pistu u nedelju uveče opkolila je avion ruskog prevoznika Red Vings, naizgled uz slabašan otpor policije, javili su ruski mediji.

Na snimcima i fotografijama na društvenim mrežama vidi se kako neki u masi mašu palestinskim zastavama, a neki pokušavaju da prevrnu policijski automobil.

Drugi su držali rukom pisane transparente na kojima je pisalo: "Ubice dece nisu dobrodošle u Dagestan" i "Mi smo protiv jevrejskih izbeglica". Čuli su se i povici "Alahu akbar!" ili "Bog je veliki".

Neki u gomili, koja je takođe viđena kako luta terminalom, pregledali su pasoše pristiglih putnika, u očitom pokušaju da identifikuju Izraelce.

Neredi su kasnije suzbijeni, a aerodrom Mahačkala nastavio sa radom.

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo Rosavijacija danas je saopštila da će letovi iz Tel Aviva za Mahačkalu biti preusmereni u druge gradove.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Ostalo

Hronika