Web Analytics
Izraelska vojska:Pogođeno oko 300 ciljeva, ubijeni mnogi ekstremisti Hamasa - BetaRS

Izraelska vojska:Pogođeno oko 300 ciljeva, ubijeni mnogi ekstremisti Hamasa

Svet | 31.10.2023 | access_time 09:10
Izraelska vojska:Pogođeno oko 300 ciljeva, ubijeni mnogi ekstremisti Hamasa
AP Photo/Abed Khaled

Izraelska vojska je danas saopštila da su njeni pripadnici ubili "mnoge" članove islamskog ekstremističkog Hamasa u kopnenim operacijma u Pojasu Gaze tokom proteklog dana i da su pogodili oko 300 ciljeva.

Kako je navedeno, te ciljeve su pogodile kopnene, vazduhoplovne i pomorske snage, uključujući navođene protivtenkovske rakete i pozicije za ispaljivanje raketa, ulaze u tunele i vojna postrojenja Hamasa.

Tokom kopnenih operacija vojnici su se sukobili sa "terorističkom ćelijom" koja je ispaljivala rakete i pucala na izraelske snage iz automatskog oružja, preneli su izraelski mediji.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su ubijeni članovi te ćelije i da su usmerene vazduhoplovne snage da izvedu udare usred sukoba.

U vojnom saopštenju se ne pominju moguće žrtve na izraelskoj strani.

"Njujork tajms" javlja da su vojnici u ponedeljak opkolili glavni grad Pojasa Gaze sa severa i juga, ali da je većina snaga van njega.

Premijer Izraela Benajmin Netanjahu rekao je sinoć da izraelska vojska napreduje sistematski u Pojasu Gaze i isključio je svaku mogućnost prekida vatre u ratu protiv Hamasa koji zahtevaju humanitarne organizacije, upozoravajući na katastrofalnu situaciju na palestinskoj teritoriji.

Kako je naveo izraelski lider počela je "treća faza" vojne operacije, preneo je Frans pres.

Vojni portparol Jonatan Konrikus potvrdio je jutros da su "izraelski vojnici u različitim delovima severnog pojasa Gaze".

"Dovezli smo unutra teška oklopna vozila, tenkove, oklopna borbena vozila, buldožere", rekao je portparol dodajući da shvata da je humanitarna situacija teška, ali je naveo da to nije greška Izraela.

Izrelska vojska saopštila je danas da je sprovela vazdušne udare na Liban ciljajuči šiitski pokret Hezbolah, saveznika palestinskog islamističkog Hamasa.

"Borbeni avioni napali su pre kratkog vremena infrastrukturu terorističke organizacije Hezbolah na libanskoj teritorij", saopštila je vojska preko platforme X.

Dodato je da su uništeni oružje, položaji i mesta koje koristi ta organizacija.

Rast napetosti na izraelsko-libanskoj granici izaziva strahovanje o regionalnom širenju rata između Izraela i Hamasa početog 7. oktobra kada je taj palestinski isamistički pokret upao na teritoriju Izraela i ubio više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim vlastima.

Hamas je saopštio da je više od 8.300 ljudi, uglavnom civila ubijeno u izraelskim uzvratnim bombardovanjima u pojasu Gaze.

Hezbolah je juče saopštio da je poginuo jedan od njihovih boraca, čime je poraslo na 47 broj pripadnika Hezboalaha poginulih od 7. oktobra.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je juče za Frans pres da njegova zemlja čini sve što je u njenoj moći da izbegne da bude uvučena u konflikt, i da strahuje da "eskalacija ne zahvati ceo region".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika