Web Analytics
Izrael potvrdio da je presreo raketu iz područja Crvenog mora - BetaRS

Izrael potvrdio da je presreo raketu iz područja Crvenog mora

Svet | 31.10.2023 | access_time 14:25
Izrael potvrdio da je presreo raketu iz područja Crvenog mora
Foto: Abed Khaled/AP
 Izraelska vojska je danas potvrdila da je presrela raketu ispaljenu iz područja Crvenog mora.

U vojnom saopštenju je navedeno da je raketa tipa "zemlja-zemlja" ispaljena ka izraelskoj teritoriji i da je uspešno presretnuta sistemom protivvazdušne odbrane, prenela je agencija Frans pres.

Izraelski borbeni avioni su takođe uzleteli nakon što je primećena raketa.

U saopštenju za medije se dodaje da su "sve vazdušne pretnje presretnute van izraelske teritorije" te da nije bilo "infiltracije".

Saopštenje je objavljeno u vreme porasta napetosti u regionu zbog rata Izraela i Hamasa izazvanog napadima bez presedana te islamske ekstremističke organizacije 7. oktobra na izraelsku teritoriju.

Strahuje se da bi rat mogao izazvati širi regionalni sukob.

Ranije danas su pobunjenici Huti u Jemenu, zemlji koja se graniči sa Crvenom morem, potvrdili da su lansirali dronove ka Izraelu u odgovoru na bombardovanje Pojasa Gaze koji kontroliše Hamas.

Izraelska vojska je potvrdila da je detektovala "neprijateljski" leteći objekat kod obale grada Ejlata letovališta na Crvenom moru gde su se oglasile sirene.

Na pitanje Frans presa o tome, premijer vlade Hutija u Jemenu Abdelaziz ben Habtur je izjavio da ti "dronovi pripadaju Jemenu".

Jemenske pobunjenike, koje kao i Hamas podržava Iran, optužio je Izrael da su lansirali dronove koji su u subotu pali na egipatski Sinaj koji se graniči s Izraelom, ranivši šestoro ljudi.

Izraelski mediji su danas istakli da je dugometni odbrambeni sistem "Strela" (Arrow) presreo raketu ispaljenu iz područja Crvenog mora na Izrael te da je to prvo operativno korišćenje tog sistema u najnovijem ratu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika