Web Analytics
Svetski i francuski izdavački fenomen „Sva plava boja sa neba“ u prodaji - BetaRS

Svetski i francuski izdavački fenomen „Sva plava boja sa neba“ u prodaji

Kultura | 01.11.2023 | access_time 11:10
Svetski i francuski izdavački fenomen „Sva plava boja sa neba“ u prodaji

Bestseler Sva plava boja sa neba, koji je osvojio čitaoce širom sveta, priča je o radosti življenja, apsolutnoj lepoti otkrivanja drugih ljudi, čaroliji naših osećanja. Francuska spisateljica Melisa da Kosta u svom debitantskom romanu istražuje ljudsku ranjivost, duboko prijateljstvo i važnost da se svaki trenutak živi punim plućima. Ova nezaboravna priča o kraju života koji dolazi prerano, o poslednjem putovanju, podseća nas da je čak i u bolesti moguće pronaći lepotu, milost i iskupljenje.

Tražim saputnika ili saputnicu za svoju poslednju avanturu...

Ovako počinje oglas koji Emil objavljuje na internetu, jednog dana krajem juna. Odlučio je da uradi sve ono za šta nikada nije imao vremena, ono što je uvek odlagao – jer tako to ide u životu, stalno čekamo neku bolju priliku.

Emil želi da pobegne od bolnice, od saosećanja porodice i prijatelja, i otisne se na putovanje kroz neistražene pejzaže, u kojima nema ničega osim prirode i tišine, bez određenog datuma povratka.

Ne očekuje da će se neko zaista javiti na njegov oglas, ali greši. Tri dana kasnije, pored auto-kampera koji je u tajnosti kupio, zatiče Žoanu, devojku sa velikim crnim šeširom na glavi i zlatnim sandalama na stopalima. I tako, u malom kamperu, kroz šume pune mirisa, uz obale modrih jezera i bistrih potoka, stazama koje vijugaju između vrhova Pirineja i prelepih sela Oksitanije, njih dvoje kreću na put. Ne pričaju mnogo, možda tražeći neku drugu dimenziju – u kojoj mogu da se upoznaju i pronađu prave reči: one koje diraju u srce, ali ne povređuju.

Priča je isprepletena intenzivnim trenucima, neočekivanim otkrićima i izgradnjom duboke i neverovatne veze između dvoje ljudi. Jedan od najupečatljivijih aspekata ovog romana je način na koji autorka pristupa delikatnoj temi rane faze Alchajmerove bolesti. Ona nas uranja u Emilove misli, čineći da osetimo zbunjenost, strah i gubitak orijentacije, podsećajući nas na krhkost sećanja.

Od prvih kilometara, pa sve do poslednje stranice osećaćete radost i ljubav, strah i bes, tugu i nadu. Ovaj roman je oda životu, prijateljstvu i samootkrivanju, kroz oči dva bića koja je sudbina spojila u poslednjoj avanturi.

Roman Sva plava boja sa neba potražite na sajtu vulkani.rs ili u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Teme