Web Analytics
Kina će održati prvu konferenciju o nauci i tehnologiji u okviru Pojasa i puta - BetaRS

Kina će održati prvu konferenciju o nauci i tehnologiji u okviru Pojasa i puta

Svet | 01.11.2023 | access_time 12:35
Kina će održati prvu konferenciju o nauci i tehnologiji u okviru Pojasa i puta

Prva konferencija Pojasa i puta o naučno-tehnološkoj razmeni održaće se Čongćingu na jugozapadu Kine od 6. do 7. novembra, saopštila je Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine.

Konferencija će se fokusirati na međuvladinu saradnju u nauci i tehnologiji, međuljudsku razmenu u nauci i tehnologiji, industrijske inovacije i razvoj, promenu paradigme u naučnim istraživanjima, buduću medicinu, otvorenu nauku i velike podatke, prenosi Sinhua.

Konferencija će se sastojati od pet glavnih sekcija, uključujući ceremoniju otvaranja, ministarski sastanak Inicijative Pojas i put (BRI) za naučno-tehnološke inovacije, tematske aktivnosti, okrugle stolove i prikaz rezultata i glavne tehnološke aktivnosti.

Preko 300 stranih učesnika iz više od 70 zemalja i međunarodnih organizacija pozvano je da prisustvuje konferenciji, uključujući dobitnike Nobelove nagrade, akademike, stručnjake, naučnike i predsednike univerziteta, rekao je Džang Anđiang, zamenik gradonačelnika Čongćinga. Konferenciji će prisustvovati i kineski akademici, predsednici univerziteta, naučnoistraživačkih institucija i predstavnici ključnih preduzeća, dodao je on.

Kina je potpisala međuvladine sporazume o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa više od 80 partnera iz Pojasa i puta, zajedno izgrađujući sveobuhvatan, višeslojni i širok obrazac saradnje u oblasti nauke i tehnologije, rekao je zamenik ministra nauke i tehnologije Džang Guangđun.

Kina će usvojiti više mera za promovisanje međunarodne naučne i tehnološke razmene i saradnje i ubrzati izgradnju otvorenog inovativnog ekosistema sa globalnom konkurentnošću, rekao je Džang.

Kopokrovitelji konferencije su Ministarstvo nauke i tehnologije, Kineska akademija nauka, Kineska akademija inženjeringa, Kinesko udruženje za nauku i tehnologiju, opštinska narodna vlada Čongćinga i Narodna vlada provincije Sečuan. 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika