Web Analytics
Održan Sijangšanski forum o zajedničkoj bezbednosti i trajnom miru - BetaRS

Održan Sijangšanski forum o zajedničkoj bezbednosti i trajnom miru

Svet | 01.11.2023 | access_time 13:30
Održan Sijangšanski forum o zajedničkoj bezbednosti i trajnom miru
Foto: Kineska medijska grupa (CMG)

Učesnici desetog Sijangšanskog foruma na temu "Zajednička bezbednost i trajni mir", koji je u Pekingu okupio više od 1.800 predstavnika iz više od 100 zemalja, regiona i međunarodnih organizacija pozvali su na mir i bezbednost, ističući potrebu za "više diplomatije, više pregovora i više razmena".

Kao ključni mehanizam platforme za sprovođenje globalne bezbednosne inicijative, forum pokazuje osnovni koncept kineske Inicijative za globalnu bezbednost i pruža priliku svim stranama da formulišu bezbednosne politike i razviju bezbednosnu saradnju, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Velike sile imaju posebnu i važnu obavezu za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, dodaje CMG.

"Mislim da bi trebalo obnoviti odnos vojne saradnje Kine i SAD. Vojni odnosi Kine i SAD su od ogromnog značaja za ceo svet", rekao je Džon Devejd, potpredsednik istraživačkog centra američke mornarice koji je učestvovao na sastanku.

Sijangšanski forum od samog početka karakteriše to što većem broju zemalja u razvoju omogućava da koriste "pravo da govore". Ove godine na forumu se razgovaralo o ulozi zemalja u razvoju u globalnoj bezbednosti, o pitanjima kao što su "globalni jug", "proširenje" zemalja BRIKS-a i bezbednost duž Pojasa i puta.

Da bi se postigla zajednička bezbednost, veoma je važno insistirati na rešavanju nesuglasica i sporova između zemaljamirnim kroz dijalog i konsultacije, ocenjneno je na skupu.

Na juče završenom forumu predstavnici strana u konfliktu, kao što su Izrael i arapske zemlje, Rusija i Ukrajina, pozvani su na dijalog i diskusiju. Kao što su analitičari istakli, iako je teško rešiti teška bezbednosna pitanja od njih se očekuje da počnu da razgovaraju, gledaju napred i poboljšavaju komunikaciju i da pronađu način za rešenje sporova.

Stručnjaci koji su prisustvovali sastanku ocenili su da je Forum omogućio pojedinačnim zapadnim silama da u potpunosti razumeju stavove drugih zemalja i slušaju glasove drugih zemalja. Ovo je veoma važno za zemlje širom sveta koje traže uzajamno-korisnu saradnju, ukazano je.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika