Web Analytics
Tadić: SDS spremna da bude deo liste 'Srbija protiv nasilja' uz minimum uslova - BetaRS

Tadić: SDS spremna da bude deo liste 'Srbija protiv nasilja' uz minimum uslova

Politika | 02.11.2023 | access_time 11:30
Tadić: SDS spremna da bude deo liste 'Srbija protiv nasilja' uz minimum uslova
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić saopštio je da ta stranka prihvata ponudu da bude deo izborne liste "Srbija protiv nasilja" i da je spremna da već danas potpiše koalicioni sporazum, uz "minimum uslova".

"S obzirom na to da je i danas i u poslednjim danima Miroslav Aleksić više puta javno izneo da se čeka na odgovor SDS na ponudu da naša stranka učestvuje na listi 'Srbija protiv nasilja', odgovorićemo i javno na tu ponudu, iako od početka pregovora zarad jedinstva opozicije sve vreme prihvatamo da učestvujemo na ovoj listi", naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Naime, kako je istakao, "još pre nego što su otvoreni pregovori o jedinstvenoj listi, postigli smo dogovor sa strankom Miroslava Aleksića o formiranju trajnijeg saveza i zajedničkom nastupu na izborima na svim nivoima".

Međutim, "budući da je javno izneto da se čeka naš odgovor, nemamo problem da i javno ponovimo i iznesemo tačno šta on podrazumeva, kako ne bi ostajale nikakve dileme u javnosti".

On je naveo da "bez obzira na neslaganja sa političkim delovanjem nekih od učesnika ove liste, zarad opšteg interesa i jedinstva opozicije SDS prihvata ponudu da bude deo ove liste" i dodao: "Zarad stvarne borbe protiv nasilja, ključno je da svi ostavimo sve sukobe i sujete po strani".

Naglasio je da "bilo kakve kalkulacije u vezi sa brojem poslaničkih mandata ne smeju biti prepreka našoj zajedničkog borbi, jer bi za budućnost Srbije bilo pogubno da takvi razlozi dovode do rasipanja glasova u okolnostima u kojima je svaki procenat bitan".

"Zato SDS, stavljajući iznad svega opšti interes, pristaje i na minimalna dva do tri prolazna mesta, kao i na određeni broj mesta iznad projektovane prolazne granice, bez obzira na to što sva istraživanja pokazuju da naša stranka ima samo jedan - dva odsto manje podrške od stranaka kojima je namenjen daleko veći broj prolaznih mesta na ovoj listi", naveo je Tadić.

Poručio je da je stranka spremna da već danas potpiše koalicioni sporazum, da kao SDS budu deo te liste i da u skladu s odlukom organa stranke pošalju odmah imena koja bi je predstavljala na toj listi.

Napisao je i da su člansto stranke, funkcioneri i on lično spremni da daju svoj maksimum u zajedničkoj borbi za budućnost Srbije.

"U skladu sa tim prihvatamo da pod navedenim minimumom uslova budemo deo ove liste, jer sve drugo ne bi ni bio poziv na saradnju, već samo izgovor za pogubnu podelu opozicije i stavljanje ličnih odnosa i interesa iznad interesa koji se tiču svih građana Srbije", naveo je Tadić.

 

Teme