Web Analytics
Na lokalne izbore u Kragujevcu izlazi Ujedinjena opozicija - BetaRS

Na lokalne izbore u Kragujevcu izlazi Ujedinjena opozicija

Politika | 02.11.2023 | access_time 12:50
Na lokalne izbore u Kragujevcu izlazi Ujedinjena opozicija

Ujedinjena opozicija Kragujevca imaće zajedničku listu na izborima za Skupštinu Kragujevca na kojoj će biti 87 odborničkih kandidata iz sedam političkih partija.

Ujedinjenu opoziciju čine Stranka slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Nova demokratska stranke Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Kako se čulo na današnjoj konferenciji za medije stranke Zajedno i Pokret Srbija Centar-Srce nisu deo Ujedinjene opozicije.

"Ovde su političke organizacije koje su stavile ujedinjenje kompletne opozicije u Kragujevcu kao prioritet, dakle su sva druga pitanja bila manje važna", rekao je predednik Gradskog odbora Demokatske stranke Ivan Dubljanin.

On je naveo da su organizacije koje su ostale izvan ovog dogovora imale "još neka pitanja" koja su bila važnija od ujedinjenja i "to je njihovo pravo".

Dubljanin je pozvao te stranke da same odgovore javnosti u narednim danima zbog čega nisu pod okriljem Ujedinjene opozicje u Kragujevcu koja će sa svojom listom učestvovati na lokalnim izborima 17. decembra.

On je ocenio da se opozicija u Kragujevcu ujedinila, jer su to građani Kragujevca želeli i koji smatraju da jedino ujedinjeni mogu da oslobode Kragujevac od "najgore vlasti koja je dovela grad u tešku situaciju u svim sferama".

"Nije nam bilo teško da sve razlike stavimo po strani i da budemo dorasli ovom važnom trenutku. Ovde su ljudi različitih ideologija, političkih shvatanja, ima iskusnih, ali i mladih, sposobnih, a to je nešto što ne može da izgubi izbore od ovako loše i indiferentne vlasti", poručio je Dubljanin.

U obraćanju medijima danas je najavljeno da će uslediti potpisivanje koalicionog sporazuma Ujedinjene opozicije, posle čega počinje prikupljanje potpisa podrške građana.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić je rekao da je cilj ove koalicije pobeda na lokalnim izborima i da Kragujevac bude prvi grad u Srbiji koji će se osloboditi vlasti Srpske napredne stranke.

On je ocenio da je na narednim izborima svaki glas bitan i pozvao Kragujevčane da se na narednim izborima "oslobode svih pritisaka i ucena i izbore za grad slobodnih ljudi".

Predrag Delić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je da je opoziciju ujedinila "nasušna potreba" da se stanje u Kragujevcu promeni, jer je on poslednje decenije vraćen na nivo palanke.

Milan Tanović iz Pokreta obnove Kraljevine Srbije "zahvalio" se lokalnim vlastima što su "pomogle" da se opozicija ujedini posle 20 godina.

"U Kragujevcu se ujedinila desnica i levica, ali ne kao što kaže predsednik Srbije, kuso i repato, već se ujedinilo nezadovoljno i ogorčeno, nezadovoljno medijskim mrakom, ekonomskom situacijom i standardom", rekao je Tanović.

Vlatko Rajković iz Pokreta slobodnih građana je poručio da vlast mora da se promeni i da ne sumnja u izbornu pobedu, jer su se ujedinile sve relevantne stranke.

Predsednik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović je rekao da je kragujevačka opozicija poslušala ono što su od nje tražili građani i ujedinila se, kaže, i oni levo i desno.

Kazao je da će delovati kao tim i da je najvažnije da će "sigurno vratiti grad tamo gde mu je mesto, a bio je drugi u svemu i prvi u sportu".

Predstavnik Novog DSS-a Mikica Milovanović je rekao da opozicija ujedinjenje godinama duguje građanima Kragujevca.

Teme